Gazdaság

2011.02.02. 06:47

Falu siratja színházát: lebontották, hogy szálloda épüljön a helyén, de nem épült

Hét évtizede alakult ki bázakerettyei a Déryné Művelődési Ház, mely az ötvenes évektől nívós programoknak otthont adó csodálatos színháztermet is magába foglalt, amit - a falu lakosságának máig tartó bánatára - néhány évvel ezelőtt elbontottak.

Szalabán Attila

A Magyar-Amerikai Olaj Részvénytársaság 1941-ben építette meg bázakerettyei munkásotthonát, melyből később kialakult a Déryné Művelődési Ház, csodálatos színháztermével. A ház a térség és az olajipar egyik emblematikus épületévé vált: tulajdonosa csak névben változott - mikor éppen hogy hívták a magyar olajvállalatot: MAORT, MASZOLAJ, DKFV, KFV vagy MOL Rt. , üzemeltetését pedig a szakszervezetre bízták. Ez ma sincs másként - tudtuk meg legutóbbi falujárásunk során -, ám a tulajdonosi jogokat jelenleg a Fáklyaláng Nonprofit Kft. gyakorolja, mely 2003-ban teljesen felújította az épületet. A mintegy 150 millió forintos beruházás eredményeként valóban korszerűvé vált a létesítmény - ám a csodálatos színháztermet lebontották. 

-  A közösség kulturális életét befogadó művelődési ház sorsa kérdéses lett, a tulajdonos eladási szándékot jelentett be, s ez természetesen borzolta a lakosság kedélyét - vázolta Biri László, a Magyar Olaj- és Gázipari Bányász Szakszervezet elnöke a 2003-as döntések körülményeit. - Szervezetünk felvállalta, hogy a helyi érdekek figyelembevételével tovább működtetjük az intézményt.

A vásárlási feltételek biztosították a felújítás lehetőségét is, s ez meg is történt. A hét évvel ezelőtt lezajlott munkálatok lefolytatásakor gyakorlatilag csak a falak, és a műemlék jelleget hordozó szerkezeti elemek maradtak eredeti állapotukban. A szakszervezet olyan intézményt kívánt létrehozni, mely korszerű oktatási bázisként képes funkcionálni. Ez meg is valósult, európai színvonalú intézménnyé vált a bázakerettyei - ám a rekonstrukció második ütemeként tervezett szállodaépítés elmaradt. A kihasználatlan, gazdaságtalan színházterem elbontásra került ugyan, ám annak helyén - a beígért források elmaradása miatt - nem volt képes felépíteni a 20-24 szobás hotelt az új tulajdonos.

- Valamikor Zorán énekelt a színpadon, de Hofi is szórakoztatta a színháztermünkben a közönséget - sóhajtott Iványi László polgármester. - Fájlalja is a falu az elvesztését. A polgármester hozzátette: a bontás idején még nem ő vezette a települést - ám képviselő-testületi tag volt -, így nem sok információval rendelkezett a művelődési ház tulajdonosának terveiről, gyakorlatilag meglepetésként érte a színházterem eltűnése. Annál is inkább, mert a térség egyetlen nagy, 300 embert befogadni képes, többfunkciós rendezvényterme volt, melynek megszüntetése hátrányosan érintette még a környező falvakat is. Jelenleg nincs is hasonló a környéken.

- Szakszervezetünk mindent megtesz a közösség érdekében - jelezte Biri László -, az általunk létrehozott Bázakerettye Jövőjéért Alapítvány szintén ezt szolgálja. A terveinkben végcélként olyan komplex szolgáltatási rendszer, wellnesst is ajánló létesítmény képe jelenik meg, melyet nagy- és középvállalatok, illetve az egyre fejlődő idegenforgalom révén érkező csoportok vesznek igénybe.

 

 Turizmus dosszié itt!

 


Nézzen körül Bázakerettyén:

 

Falujárásunk cikkei a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!