Gazdaság

2011.02.17. 17:59

Engedélyezési jogosítványt kap a kamara?

Egy javaslat lehetővé tenné, hogy az 500 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek építésének engedélyezésébe a területi kamarák is beleszólhassanak.

Horváth Viktória

A kormány elé terjesztett javaslat  tovább szigorítaná hazánkban a  multikként emlegetett kereskedelmi láncok  terjeszkedését. Ez szerint, ha 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiséget, azaz szupermarketet kívánnak építeni a befektetők, már nemcsak az önkormányzatnak kell rábólintania, hanem a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamarának is. Ha pedig 2500 négyzetméternél nagyobb területről, azaz hipermarketről beszélünk, az országos szervezeté, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaráé a döntés. Az  előterjesztést a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közösen adta be, a kormány a napokban vizsgálja meg és véleményezi a beadványt.


- Folyamatban van az ügy, jelenleg a kormány tárgyalja - mondta el Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. - Jó ötletnek tartom az előterjesztést, Nyugat-Európában már régóta bevett szokás,  hogy a kamarák is véleményezik az építési engedélyeket. Azt vizsgálnánk, hol és mennyi kereskedő van, mennyire változtatná meg az ő helyzetüket egy-egy ilyen új szereplő a piacon. Nyilván védenénk a kis és középkereskedőket, de nem vagyunk multiellenesek, ezt szeretném leszögezni.

A helyzet érdekessége ugyanis az, hogy a kamarában jórészt a hipermarketek versenytársai foglalnak helyet, tehát várható lenne, hogy elgáncsolják ellenfeleiket. A szempontok kidolgozása   melyek alapján majd elbírálják az esetleges igényeket folyamatban van, így erről egyelőre nem tudott még nyilatkozni az elnök.

- A multinacionális cégek ugyanúgy a gazdaság részei, mint a kisvállalkozók, s ugyanúgy szükségünk is van rájuk. Zalaegerszegre például nagyon elkelne egy nagy termelő cég, mint amilyen például Győrben az Audi, tehát egyáltalán nem vagyunk ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!