Gazdaság

2011.02.23. 07:22

Egészséges? Korlátozzák a gyógynövények forgalmazását

Egy új európai uniós szabályozás április elsejétől megnehezítheti, s talán el is lehetetlenítheti a gyógynövényekkel kereskedők munkáját. 2013-ig haladékot kaptak.

Horváth Viktória


Bizonyára a felmerülő gondok, a sokszor ellenőrizhetetlen származás és összetétel késztette változtatásra a törvényhozókat, vélte Egyed Zsuzsanna.

- Másrészt egyre többen foglalkoznak forgalmazással már nálunk is, talán ezen szeretnének változtatni - folytatta. - A gyógynövény-értékesítés ellenőrzése eddig is szigorú volt, az ÁNTSZ is folyamatosan látogatja a kereskedőket, tiltott termékeket nem tudnak és nem is akarnak forgalmazni. Ha megfelelően képezi magát az eladó, akkor bizonyos határokon belül segítségére lehet a betegnek, egy felfázásra például könnyen tud gyógyírt ajánlani. Sokan azért választják a természetgyógyászatot, mert ódzkodnak az orvosoktól, mások csalódtak az egészségügyben.

- Úgy hallottam, gyógyszernek fog minősülni minden gyógynövény, ezzel ellehetetlenítik a munkánkat. Azok a szabályok vonatkozhatnak majd a tárolásra, forgalmazásra, mint a vény nélküli gyógyszerek esetében. Utóbbiak forgalmazására egyébként van engedélyünk, de anyagilag nem tudjuk megengedni magunknak a drága tárolásukat, lehet, hogy hamarosan már a gyógynövényekét sem fogjuk? - kérdezte némi iróniával a hangjában Dékány Zoltán, a zalaszentgróti Herb-Art Bt. vezetője. - A gyártó egyébként úgy védekezhet a legügyesebben, ha élelmiszernek minősíti a termékét.

Mivel a szigorítás részleteiről még nem kapott pontos képet, nem tudott jóslásokba bocsátkozni Dékány Zoltán, de úgy sejti, a gyógyszerlobbi állhat az ügy mögött, vissza akarják szorítani a fellendülőben levő naturista kereskedelmet. Hiszen míg gyógynövényboltban nem lehet gyógyszert árulni, addig gyógyszertárban lehet gyógynövényt kapni. 


Haladék 2013-ig
● A rendelet nem fog vonatkozni gyógyteákra, reform-élelmiszerekre és orvostechnikai eszközökre
● A szigorítás csak a tradicionális gyógyhatású készítményeket érinti; ilyen például a lándzsás útifű köptető vagy a szelénium tabletta
● Bár a szabályozás nemsokára életbe lép, a gyártók és a forgalmazók 2013-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak
● A kiskereskedők aggódnak, hisz´ sokan nem tudják megfizetni az engedélyeztetést



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Házipatika: kamilla, citromfű és édeskömény kötelező!

Patika a kertben: nátha és influenza ellen bíbor kasvirág

Honfitársunk, a kikeleti hóvirág a sáfrányutánzó magyar szeklicével

Eukaliptusz, a kellemes illatú, szúnyogriasztó, mindenre jó kertiorvos (receptekkel)

A felfázás női baj, ami megelőzhető

Mire jó a fagyöngy teája?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!