Gazdaság

2011.01.24. 18:51

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince?

Két-három héten belül kiderül, mennyire vészelte át a szőlő eddig a telet - mondta Tóth János, aki a hét végén a Vince-napi vesszőket metszette lakhegyi szőlőjében.

Arany Gábor

- Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince, tartja a mondás - kezdte Tóth János, aki ezer négyzetméteren rendezte be mintaszerű szőlőültetvényét az Egervárra néző domboldalon. A takaros kapuval nyíló, fajtagyűjteménynek is beillő lugason át megközelíthető pince eresze alig csurrant, a hőmérő higanyszála fagypont körül tanakodott.

 

- Negyven éve figyelem Vincét, de megmondom őszintén, nem találtam összefüggést a dátum és a termés között - mosolyodik el az egervári gazda, aki fiával, Jánossal az ilyenkor ildomos bormustrát sem hagyta ki. Elégedettek a hordókban ősz óta pihenő terméssel. Illenek az eddigiek sorába, hiszen a Tóth-pince palackjai évek óta borversenyeken gyűjtik be az aranyérmeket.  S hogy lesz-e idén gondtalan folytatás? Azt még nem tudni, de hamarosan kiderülhet, hogyan vészelték át a tőkék az eddigi telet. A bor védőszentjének tartott Szent Vince napja a gazdák hagyományos termésjósló napja. A hagyománytisztelő szőlőművesek ezt tekintik a szőlővessző pálfordulójának, ezért a vincevesszőket öblös szájú üvegbe téve várják, hogy kihajtanak- e. Ha igen, a tavaszi fagyoktól sem kell tartani! 

 

 

Ezek is érdekelhetik