Gazdaság

2011.01.07. 06:51

Észrevétlen lesz a változás? A részvények 30 százaléka cserélt gazdát

Megváltozik a Hunguest Hotels Zrt. tulajdonosi szerkezete: a társaság igazgatótanácsában a szavazati jogok egyharmadát Leisztinger Tamás ismert üzletember átadja a Magyar Turisztikai Holdingot létrehozó, a sármelléki repülőteret is üzemeltető SCD Group tulajdonosának, Jászai Gellértnek.

Szalabán Attila

A döntés a Hunguest Hotels Zrt. zalai szállodáit is érinti természetesen, bár szakemberek szerint a tulajdonosi szerkezetváltást nem lehet majd észrevenni sem Hévízen (a Panoráma és a Helios szállodákban), sem Zalakaroson (a Hotel Freyában), hiszen jól működő egységekről van szó, semmi sem indokolja, hogy változásokat vezessen be az új tulajdonos. Mindenesetre érdeklődésünkre Joós Adél, a Hotel Panoráma, valamint Varga Lajosné, a Hotel Freya igazgatója egyaránt azt jelezte: egyelőre nem kívánnak az ügyben nyilatkozni. Sajtóhírekből ugyanakkor tudni lehet, hogy a Balaton környéki befektetéseiről ismert SCD Group vezetője nemzetgazdaságilag is komoly jelentőséggel bíró turisztikai nagyvállalatot kíván kiépíteni.


Ennek a folyamatnak képezi részét a Hunguest Hotels Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodás is, amelynek keretében állítólag mintegy 35 millió eurónyi részvény cserél majd gazdát. Ugyanakkor Jászai Gellért opciót is kap arra, hogy a Leisztinger Tamásnál maradó kétharmadnyi szavazati arányt képviselő tulajdoni részt megvásárolja: úgy tudjuk, erre idén szeptember végéig lenne lehetőség. A teljes ügylet pontos értékét nem tudni.

- A tulajdonosi szerkezetváltástól függetlenül természetesen ugyanaz marad a feladat, a hotelek ugyanúgy fogadják majd a vendégeket - jelezte Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. - Nem hiszem tehát, hogy bármit is megéreznének mindebből a szállodai dolgozók, illetve az érkező külföldi és hazai turisták. A vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az együttműködés - amely az opciós lehetőség kihasználásával akár tulajdonosváltássá is alakulhat - rengeteg előnyt rejt magában. Arról azonban, hogy mindez a két cég meglévő megyei érdekeltségein keresztül érinti-e majd Zalát is, egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, elképzeléseik már vannak, s jelenleg zajlik a konkrétumok kidolgozása, ám többet nem árulhat el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!