Gazdaság

2010.12.29. 18:26

Kevés pénzzel is érdemes megtakarítani

A pénzügyi-gazdasági válság egyik fontos tanulsága, hogy a nehéz helyzeteket jobban tudjuk kezelni, ha vannak tartalékaink. A spórolást kicsiben is érdemes elkezdeni, ám mielőtt befektetünk, célszerű néhány szempontot végiggondolni.

Varga Lívia


Nem mindegy, mekkora összegről van szó, azt mennyi ideig tudjuk nélkülözni, s mi a célunk vele. A megtakarítás típusát befolyásolhatja a megtakarító életkora, és arról is dönteni kell: a hozam érdekében mekkora kockázatot vállalunk. Mindehhez hasznos segítség a Gazdasági Versenyhivatal és a PSZÁF nemzeti bankkal közös tájékoztatója.

Megtakarításunk fialtatásának legegyszerűbb módja a bankbetét, ami biztonságos, hiszş védelmét  50 ezer eurós összegig  az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja.

SÁVOK
A különböző betéttípusok kamatlábának összehasonlításában az EBKM segít, amely éves szinten százalékban határozza meg a hozamot. Ám jó tudni, hogy a pénz elhelyezésének, felvételének költségét nem tartalmazza, s hogy a betétből származó kamatjövedelmet 20 százalékos adó terheli. Nem árt tisztában lenni a lépcsős és a sávos kamatozás különbségével sem. Előbbinél a kamat mértéke a lekötött összeg nagyságától függ, utóbbinál a lekötött összegen belüli különböző sávokban eltérő a kamat.
Ha állampapírt vásárolunk, az államnak adunk kölcsönt, s a befektetett tőke és a kamat visszafizetéséért az állam garanciát is vállal. A fix és változó kamatozású állampapírok mellett léteznek diszkont értékpapírok, amelyek nem kamatot fizetnek, hanem névértékük alatt vásárolhatók meg, és lejáratkor a névértéket fizetik ki. A kettő közti különbség a befektető nyeresége.
A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, ahol a kibocsátó kötelezettséget vállal arra, hogy a kötvényen feltüntetett összeget kamattal együtt visszafizeti. Kötvényt bocsáthat ki az állam, a bankok és a vállalatok. Az államkötvényekre az állam garanciát vállal, a banki kötvényekre 50 ezer euróig betétbiztosítás van. A leginkább körültekintőnek a vállalati kötvényekkel kell lennünk, mivel a visszafizetéshez kapcsolódó kockázatok eltérőek lehetnek  - egy kockázatosabb vállalati kötvény magasabb hozamot kell, hogy ígérjen (kockázati prémium).
A lakás-takarékpénztár havi rendszeres befizetés mellett a megtakarítási idő végén (minimum 4 év múlva) kedvező hitellehetőséget is biztosít. A befizetés után állami támogatás igényelhető.
Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint a nyugdíj előtakarékossági számlán (NYESZ) elhelyezett megtakarítások az időskori anyagi biztonság zálogai. Előbbinél a befizetéseket egyénileg írják jóvá, s a felhalmozott tőke és az annak befektetéséből származó hozamok jelentik a majdani kifizetések fedezetét. A teljes összeg 20 év után vagy nyugdíjba vonuláskor vehető fel adómentesen. A NYESZ pedig jelenleg az egyetlen olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma, melynél állami támogatás mellett a befizető dönthet befektetései konkrét típusáról.
A befektetési jegyek már tízezer forintos nagyságrendtől elérhetők, a megtakarításokat bankbetétbe, állampapírba, részvénybe, ingatlanba vagy ezek kombinációjába fektetik.

 

 

INGADOZÁS
A befektetési jegyek árfolyama napról napra, akár jelentősebb mértékben is ingadozhat. Visszaválthatóság alapján megkülönböztetünk nyílt és zárt végű alapokat (előbbinél a befektetési jegyek folyamatosan vásárolhatók, válthatók vissza, utóbbinál a vásárlás csak adott időszakban, jegyzés útján lehetséges. Visszaváltásra a futamidő lejártával, az alap megszüntetésével kerülhet sor).
Egy 5-10 év múlva esedékes nagyobb kiadás esetén hosszú távú megtakarításban kell gondolkodnunk: a hagyományos életbiztosításnak alacsony a kockázata, ám nem is hoz túl sokat, míg a befektetési egységhez kötött biztosítás összetételétől függően közepes vagy magas kockázatú. A tőke és a hozam jellemzően nem garantált, a költségek, díjak, jutalékok magasak, s az első néhány évben csak veszteséggel férhet hozzá pénzéhez a befektető.


HOZAM
A részvények kockázatosak, magas hozam jellemzően hosszú távon érhető el, s a folyamatos tájékozottság elengedhetetlen. Értékpapírokban, lekötött betétben középtávra elhelyezett megtakarításokhoz előnyös a tartós befektetési számla, melyre befizetni csak a nyitás évében lehet, ám évente új számla nyitható, minimum 25 ezer forinttal. Ezen csak forint helyezhető el, s csak forintalapú befektetésekre, lekötésekre adható megbízás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!