Gazdaság

2010.12.06. 17:36

Elmaradtak a vetések

A Magyar Agrárkamara közlése szerint idén egymillió hektár alatt marad a búza vetésterülete, ami több éves negatív rekord. A tervezett 1,08 millió hektárnak alig több, mint kilencven százalékán került földbe a mag. Zala megyében kisebb ez az arány, mint Farkas Gyöngyvér, a Zala Megyei MGSZH Földművelési Igazgatóság vezetője elmondta, a 26 989 hektáron tervezett helyett eddig csak 23 845 hektáron tudták elvetni a búzát a gazdálkodók, a kimaradt mintegy 3100 hektár a tervezett vetésterület 12 százaléka. Vetésről legközelebb jövő évben lehet szó.

Hajdu Péter

 

Kérdés, az őszi hiány jövőre befolyásolhatja-e a kenyérgabona ellátást?

- Elsősorban az a cél, hogy a hazai szükséglet meglegyen, a többit exportálják a termelők. Egyébként minden évben jóval több terem kenyérgabonából, mint amennyi a hazai szükséglet. Az őszi vetés csökkenése miatti kiesés így nem befolyásolja a hazai ellátást - mondja Farkas Gyöngyvér, s miután felvetettük, hogy az idén is drága búza lehet, hogy jövőre is az lesz: - Ha egy kiváló év lesz jövőre, bár ezt nem tudhatjuk, az akár el is tüntetheti a különbségeket. A gazdálkodók jövő tavasszal majd valamilyen tavaszi vetésű növényt választanak az őszi búza helyett. A mélyszántás elmaradása, és az, hogy a zalai kukoricaterületek 15 százalékán nem sikerült még learatni, nagyobb baj - így a földművelési igazgató.

Hozzátette, ha olvad, márpedig a napokban erre lehet számítani, akkor biztos, hogy nem lehet rámenni a földekre, olyan puha a talaj, ha megfagyna, akkor viszont azért nem lehet szántani. A rendkívüli csapadék hatására ugyanakkor több helyen megjelent a kukoricát károsító fuzárium gombabetegség, amitől, miután tönkretette a szárat, a növény eldől, s kifordul a helyéről. Ezenkívül a télire kinn maradt termésben a vadak is nagy kárt tesznek.

Balogh Rudolf, a Zala Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, senki sem számított az idei 1200 milliméteres csapadékra, és a nagy hóval beköszöntő, korai télre.

- Az őszi elmaradások miatt a zalai gazdáknak több mint 10 ezer hektárral több terület marad tavaszi vetésekre a szokásosnál. Az elmaradt vetést tavaszi kalászosokkal lehet majd pótolni, azonban ezeknek a piaci értékesítése korlátozott. Kukoricával és napraforgóval is bővíthető a tavaszi vetés, de a piaci kilátásokat ilyenkor nagyon nehéz megjósolni. A növénytermesztők most jó árat kapnak, az állattenyésztők költségei viszont ettől növekednek - említette többek között az elnök.

● Balogh Rudolf, az agrárkamara elnöke elmondta, a repcevetésből is hiányzik 3 ezer hektár, de az elvetettnek is ki kell tárcsázni tavasszal a 20–25 százalékát.
● A hazai gabonatermésnek fele exportra megy, ha kevesebb a termés, az export csökken, nem a belföldi ellátás.
● A kamara elnöke szerint az árakat 80–90 százalékban a nemzetközi árak határozzák meg Magyarországon, a hazai termésnek túl nagy hatása nincs rájuk.
● A tavasz kapkodással veszi majd kezdetét, mivel az őszi szántás alig több, mint harmada valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!