Gazdaság

2010.11.29. 16:39

Modernizálás: alpinisták a silóban

Hetvenötmillió forintos beruházással modernizálják a liszttároló-rendszert a Kanizsa Pékség Sütőipari és Kereskedelmi Zrt.-nél. A kissé elavult, 30–40 éves technológiát napjaink európai szintű, legmodernebb megoldása váltja.

Horváth-Balogh Attila

A sütőipari cég saját forrásból, illetve pályázati támogatás révén keríthet sort a hatékonyságnövelő, egyben a legmagasabb minőségi elvárásokat is teljesítő fejlesztés megvalósítására. Polgár Ervin cégvezető elmondta: integrált, teljes mértékben komputerizált rendszer születik a napokban zajló munkálatokkal.

A vállalat 4, egyenként 50 tonna kapacitású, 20 méter magas liszttároló silóit átszerelik: mérleg kerül alájuk, mely révén pillanatkész információkhoz jutnak a betárolt lisztfajta még benn lévő, illetve kitermelt mennyiségéről.


– Képesek leszünk a legkorszerűbb nyomonkövetésre, ami nagy biztonságot jelent a fogyasztók számára is, hiszen mindig pontosan tudni fogjuk, melyik beszállítótól érkezett a liszt, amit éppen felhasználunk – magyarázta a cégvezető. – A levételi pontokat is teljes kontroll alatt tartja a rendszert vezérlő számítógép: termékenként beprogramozzuk az összetevők menynyiségét, melyekből aztán csak ez alapján adagol. Így minimálisra szűkül az emberi tévedés lehetősége. 

Polgár Ervin jelezte: a rendszerrel az is pontosan követhető, hogy az adott dolgozó melyik termékből mennyit készített a műszak alatt. Bővíthető rendszerről lévén szó, már elkészültek a következő fázis tervei, mellyel például a kovász automatikus adagolása is megoldódik.

Polgár Ervin azt is hozzáfűzte, hogy a silók átalakításával csendesebbé válik a silóürítés is – így sikerül eleget tenniük a környékbeli lakók kérésének, akik számára bizony, néha zavaró volt a tevékenységet kísérő zaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!