Gazdaság

2010.11.26. 10:04

Iszapömlés: átmeneti állami támogatás a termelőknek, állattartóknak

Átmeneti állami támogatásért fordulhatnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a vörösiszap-katasztrófa miatt veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók a vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében.

MTI

A kérelmeket 2010. december 1. és december 8. között nyújthatják be az érintettek, a keretösszeg 350 millió forint.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint az érintettek a 2010. évben vörösiszap-ömlés miatt elszenvedett káruk enyhítése érdekében, valamint a 2011. évi gazdálkodási tevékenységüket érintő korlátozás miatt jövedelempótló támogatást vehetnek igénybe.
   
A rendelet részletesen rögzíti a támogatás igénybevételének feltételeit, jogosulti körét; kérelmet például csak az a termelő nyújthat be, aki a vörösiszap-ömlés miatt keletkezett kárát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál bejelentette és nyilatkozik többek között a támogatási kérelem benyújtását megelőzően igényelt átmeneti állami támogatások összegéről.
   
Az eljárás során hiánypótlásra, illetve az eljárás felfüggesztésére nincs lehetőség, a hiányosan benyújtott kérelmeket az MVH elutasítja - rögzíti a rendelet, amelyből kiderül az is: a támogatási intézkedések finanszírozására 350 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből 200 millió forint az állattartók és a mezőgazdasági termelők, 150 millió pedig az élelmiszer-feldolgozók részére elkülönített alkeret.
   
A támogatáshoz kapcsolódó adminisztratív, illetve helyszíni utóellenőrzéseket az MVH a támogatási kérelem benyújtását követő év végéig végezhet.

Vörösiszap katasztrófa dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!