Gazdaság

2010.10.03. 15:46

Október közepétől utalják a SAPS-előleget a gazdálkodóknak

Még idén megkapják a gazdálkodók a 2010-es területalapú támogatás jelentős részét, melynek előzetes kifizetése a májusban benyújtott kérelmek alapján történik.

Varga Lívia

Az utóbbi napokban rengeteg tanácstalan gazdálkodó kereste fel mind a Magyar Agrárkamarát, mind pedig a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóit, miután több helyütt is tévesen jelent meg a hír,  miszerint  a  területalapú támogatás (SAPS), valamint  a különleges tejtámogatás ötven  százalékos előlegét a gazdálkodóknak igényelni kellene. Erre azonban semmi szükség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ugyanis az eredeti, májusban benyújtott kérelmek alapján utalja a szóban forgó összegeket.  A gazdáknak tehát ez ügyben semmi  tennivalója nincsen. A kifizetések az ellenőrzések lezárását követően, október 16-a után kezdődnek, így az érintettek  már ősszel megkaphatják az idei egységes területalapú támogatás felét, tájékoztatta lapunkat az MVH.

Magyarországon a rendkívüli  időjárás miatt kialakult  kritikus helyzet következtében a termelők súlyos károkat szenvedtek. Az Európai Unió illetékes  bizottsága tagállami kérésre emiatt engedélyezte   hazánk (és  további kilenc tagállam) számára  az ötven százalékos előleg kifizetését, amely egyébként a jogszabály alapján a lehető legmagasabb mérték, tudtuk meg a Magyar Agrárkamarától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!