Gazdaság

2010.10.15. 06:29

Kuriózum a szőlőszedő masina Zalában (fotókkal)

Lassan foszladozik a reggeli köd a dombháton, így eleinte csak morgó motorhang jelzi a monstrum hollétét. Aztán hirtelen feltűnik a közeledő gép sziluettje a szőlősorok között.

Horváth A. Attila

Ritka látvány a gigantikus masina, ami Császár István nagyradai szőlőbirtokán szedi a termést a napokban; Magyarországon mindössze három üzemel e típusból. Tavaly óta szolgál itt a New Holland márkájú, szerelvényeivel együtt mintegy 70 millió forint értékű szüretelőgép, amit azért vásárolt a Cezar pincészet tulajdonosa, hogy minél gyorsabban és szakszerűbben sikerüljön begyűjteni a szőlőt az országos viszonylatban is nagy, 100 hektáros ültetvényen. Ottjártunkkor, kihasználva a szép időt, éppen a merlot szőlősorokat járta végig a gép; a szemek érettségének vizsgálata alapján e fajtánál most jött el a szüret ideje.


- Annak ellenére, hogy kevés napsütés volt az idén, jó minőségű, egészséges a szőlőnk. Pár nap alatt leszedjük a merlot-t, a cabernet-t viszont még hagyjuk 1-2 hétig - így Császár István, akitől megtudjuk, naponta 7 hektár szüretelésére képes a gép. Hogy milyen hatékonysággal, az elsősorban beállítás kérdése: a szemeket a gép hasában vibráló karok verik le a kacsról, ezért nagyon fontos az ütések erejének és gyakoriságának behangolása. Ha minden megfelelően működik, nem veri szét a szemet és nem is hagyja rajt a fürtön, tökéletes munkát végez tehát a szerkezet, csupán a sorvégeken, az oszlopoknál kell kézzel szüretelni. A látvány is érdekes: két kerekével közrefog egy sort a jármű, a lehulló szemeket kanalakkal gyűjti össze, majd megszűri az anyagot, s hátul kiszórja a leveleket, ágakat. A tartályok 3 tonna kapacitásúak.

- A permetezést is a géppel végezzük, ebben az üzemmódban egyszerre 5 sort képes kezelni. Permetezni nehezebb, ott jobban kell figyelnem a dőlésre, a kiegyensúlyozásra - teszi hozzá Szakonyi György, a monstrum vezetője.


Császár István megjegyzi, nagyon fontos beruházás volt a szüretelőgép beszerzése. Már a telepítéskor készültek a gépesítésre, ennek tudatában állították be az oszlopmagasságot és a sorszélességet. A gyakorlatban persze alkalmazkodni is kell a géphez, de - mint mondja - megéri: kézzel egy hónapba telne a 100 hektár szüretelése.


Császár István ültetvényén a szállítást is gépesítették: a hagyományos puttonyozás helyett a New Holland gyűjti össze a leszedett szemeket, majd amikor megtelik a tartálya, átöntik a szőlőt a traktor vontatta konténerbe. A modern gazdálkodás része, hogy a metszést is géppel (persze nem a szüretelővel) végzik. Traktor viszi a sorok között a késeket, amik még a drótokra is „ügyelnek”.


Kapcsolódó cikkünk:
Föntről "vizezik" a bort! Megyeszerte esők nehezítik a szüretet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!