Gazdaság

2010.10.28. 16:15

A fellendülés jelei a Creatonnál

Mintegy negyvenszázalékos visszaesés mutatkozott az elmúlt két évben a hazai magastető-fedő piacon. A visszaesés az idén 10–15 százalék körül alakul.

Gyuricza Ferenc

A Creaton Hungary Kft. lenti gyáraiban a hazai kereslet visszaesését az exporttevékenység fokozásával ellensúlyozták, az árbevételük mintegy ötven százaléka ma már a külföldre eladott tetőcserépből származik – tudtuk meg Tóth Bálinttól, a vállalat ügyvezető igazgatójától, aki azt is hozzátette, a Creaton Hungary Kft. szerepe a hazai piacon is erősödött, a Magyarországon eladott kerámia tetőcserép mintegy 35–40 százaléka a két lenti gyárból került ki.


– A hazai magastető-fedő piac, beleértve a beton és a kerámia tetőcserepet is, 2008- ban még 9,1 millió négyzetméternyi felületet jelentett – ismertette az adatokat Tóth Bálint. – Idén a rendelkezésre álló adatok alapján 6, maximum 6,2 millió négyzetméterrel számolhatunk. Különösen nagyarányú a visszaesés az új építésű házak esetében, míg a rendszerváltás után évente átlagosan 42 ezer lakás épült, idén a számuk csupán 17 ezer körül alakul. Az építőipari piacon ma tehát inkább a felújítások a jelentősebbek. A családi házak esetében éppúgy tapasztalható mindez, mint az önkormányzati kezelésben vagy az egyház tulajdonában lévő épületek terén. A piaci érdeklődés ugyancsak hullámzó állapotot mutat. 2009 első félévében, az ÁFA-emelést megelőző időszakban kifejezetten élénk volt a kereslet a tetőfedő anyagok iránt, ekkor szinte egyáltalán nem érződött a válság hatása. Az ÁFAemelés, a szociálpolitikai támogatások csökkenése, a devizaproblémák megjelenése, valamint a hitelezési bizalmatlanság után azonban teljesen leállt a hazai kereslet. Idén fordított arcát mutatta a piac, a hosszú tél után egyfajta kivárás volt a jellemző, az őszi szezonban azonban már érzünk némi fellendülést. Ehhez az is hozzájárult, hogy a vállalatcsoporton belüli szinergiákat kihasználva, belefogtunk az átszellőztetett homlokzati elemek forgalmazásába is.

A piac ilyetén alakulása ellenére is sikerült a Creaton Hungary Kft.-nek elkerülnie, hogy Lentiben jelentős raktárkészletet halmozzon fel, s a szezon kezdetére szinte teljesen üres az udvar.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!