Gazdaság

2010.08.26. 16:05

A hévízi gyógyfürdő 1,5 milliárdot bukott?

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szerdán Győrben tartott ülésén pályázatokról hozott döntéseket. A regionális fejlesztési ügynökség eláll a hévízi gyógyfürdőkórház 1,5 milliárdos támogatási szerződésétől.

Hajdu Péter

A régiós fejlesztési tanács ülésén a zalai pályázatok közül kettőt eredményesnek hirdettek ki, azonban ezeknél értékét tekintve jóval nagyobb jelentőségű döntés is született. A határozat következtében úgy tűnik, nem indul be, legalábbis támogatással, a hévízi gyógyfürdőkórház következő, mintegy 5 milliárd forint összköltségvetésű projektje.

A régiós fejlesztési tanácstól kapott hír szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése értelmében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, mint közreműködő szervezet eláll a projektgazda Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. 1,5 milliárd forintos támogatási szerződésétől. A támogatással együtt mintegy 5 milliárd forint összköltségvetésű projekt Hévíz nemzetközi gyógyhely egészségturisztikai fejlesztésére, új fürdő és terápiás centrum kialakítására vonatkozott.

Az elutasítás indoklása szerint a projektgazda nem teljesítette az előírt előrehaladást, a támogatási szerződés aláírását követően másfél évvel sem rendelkezik a kivitelezésre vonatkozó szerződéssel, és támogatást csak minimális mértékben tudott lehívni.

Mit tartalmazott az egyelőre úgy tűnik parkolópályára állított fejlesztési terv, próbálkoznak-e újra? - kérdeztük csütörtökön dr. Hegedűs Lajostól, a gyógyfürdőkórház főigazgatójától.
A főigazgató elmondta, egyelőre nem kapta meg az elutasításról szóló hivatalos tájékoztatást, s a többségi tulajdonossal  a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel  történő egyeztetés előtt erről nem nyilatkozik.

Pályázati támogatást nyert viszont a surdi önkormányzat a Kastély-tér rekonstrukciójához. E projekt célja a térről nyíló útszakasz burkolatszélesítése, a jelenlegi lakóutca gyűjtőúttá történő fejlesztése. Az összesen 78 millió 479 ezer forint összköltségű beruházást 58 millió 859 ezer forinttal támogatják.

Ugyancsak kedvező elbírálást kapott Zalaegerszegen a Hock János út és a Bíbor utca közlekedési csomópontjának átépítéséhez kért támogatás. A több, mint 172 millió forint tervezett összköltségvetésű beruházással, amelyhez így mintegy 129 millió forint támogatás társulhat, biztonságosabbá akarják tenni az utcából a forgalmas főútra történő kikanyarodást.



További cikkeket talál Hévízről a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!