Gazdaság

2010.07.16. 05:39

Új esély a tanulásra

Tárt kapukkal várja a tanulni vágyókat a zalaegeszegi Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány. Szó szerint. Májusban ugyanis Nyitott Tanulási Központ kezdte meg működését a csácsi oktatási intézményben.

Varga Lívia

A kísérleti program a munkaerő-piacon hátrányt szenvedőknek kíván segíteni azzal, hogy lehetőséget biztosít az alapvető számítástecnikai ismeretek elsajátítására. Ingyen. Emellett pedig mindenkiben tudatosítja az élethosszig tartó tanulás fontosságát. Hiszen, ma már nagyon ritka az a képesítés, amivel mindenféle továbbképzés nélkül életünk végéig elboldogulhatunk. Ha egyáltalán még létezik ilyen...

- A központ működése teljesen rugalmas, délelőtt és délután is tartunk foglalkozásokat - folytatja a szakember. - A résztvevők számára egyéni tanulási utat biztosítunk, azaz mivel mindenkivel saját ütemében haladok, így nem kell egymáshoz igazodni, mindenki akkor és annyiszor jön, amikor és ahányszor arra lehetősége van. A tanulók zömében a 35-45 közötti korosztályból kerülnek ki, s jellemzően hölgyek. A kérések teljesen egyediek, volt, akinek szórólapot szerkesztettünk, más pedig arra kért, az alapokat tanítsam meg neki, mert irodai munkára jelentkezne, de nem ért a számítógépekhez. Olyan is előfordult, hogy valaki egy e-mailt szeretett volna elküldeni, ám nem volt még internetes postafiókja, így közösen létrehoztunk egyet. Sokakkal azonban onnan indítottuk a képzést: hogyan kell a számítógépet bekapcsolni.

Jelenleg huszonöten vesznek részt a programban, mindannyian zalaegerszegiek, többségük munkanélküli, így számukra hatalmas lehetőséget jelent, hogy ingyen vehetnek részt a képzésen.

A Nyitott Tanulási Központban a digitális írástudás elsajátítása mellett számos más, elsősorban szakmai program várja a közeljövőben az érdeklődőket, ugyancsak ingyenesen, tudjuk meg Bányai Katalintól.

- A terveink közt szerepel egy személyiségfejlesztő tréning, egy cukrász-szakács alapfokú tanfolyam indítása, valamint egy szakmai bemutatósorozat szervezése építőipari vállalkozásoknak, a kertbarátok számára pedig egy négyszer két órából álló tanulókört indítunk, ahol az érdeklődők elismert előadók tolmácsolásában számos hasznos információval gazdagodhatnak, s emellett persze arra is lehetőségük nyílik majd, hogy egymás közt megbeszéljék az épp aktuális mezőgazdsági teendőket.

A Nyitott Tanulási Központ működése egyelőre 2011. február 28-ig biztosított, ám a termelő iskolában - a folytatás érdekében - már most nagy energiákat fektetnek az újabb lehetséges források bevonásába.


- A Nyitott Tanulási Központok projektet az oslói VOX Norvég Intézet indította el    
- Az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány a fővárosi Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért szervezet konzorciumi partnereként csatlakozott a projekthez    
- Az országban jelenleg összesen kilenc ilyen központ működik    
- A számítástechnikai eszközökkel jól felszerelt terem kialakításához, a program beindításához és finanszírozásához a Norvég Alap révén 10 millió forint áll az alapítvány rendelkezésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!