Gazdaság

2010.06.21. 03:29

Tartós bevonat: nem fogja szétenni sem az UV-sugárzás, sem a jégeső

Molnári - Homlokzati és beltéri díszítőelemeket, kültéri díszburkolatokat, ballusztrád korlátokat, lábazati burkolóköveket gyártanak az épületszobrászattal foglakozó Palmetta 97 Kft.-nél, melynek tevékenységét a Falujárás programunk alkalmával ismerhettük meg.

Kelemen Valéria

A Dobos testvérek, László és Gábor a 90-es évek elején gipszstukkókkal indították be családi vállalkozásukat, melyet 1997-ben alakítottak kft.-vé, innen datálható a Palmetta 97 Kft. név.
- Budapesten akkoriban a reneszánszát élte, de vidéken még nem volt annyira ismert a gipszdíszítés, ezért vágtunk bele - idézte a két évtizeddel korábbi kezdeteket Dobos Gábor. -
Egyre többen megkedvelték ezt a fajta épületdíszítést, így sok ügyfelünk lett, s nemcsak a lakosság körében, de a közeli zalai és somogyi templomokon, valamint a nagyobb városok jelentősebb építkezésein, például a budapesti mezőgazdasági minisztériumban, a bécsi és a bukaresti magyar nagykövetségen és egy szombathelyi kastélyon is dolgoztunk. Idővel aztán a kommersz díszítésben teret nyert a gipsszel szemben a polisztirol, mert a szakemberek szerint egyszerűbb vele dolgozni (falszegélyezéshez akár 30 métert is feldobhat egy festő a vállára, s könnyedén felsétálhat vele a negyedik emeletre), ráadásul nagyságrendekkel olcsóbb, mint a gipszstukkó. A talpon maradáshoz nekünk is profilváltáson, illetve bővítésen kellett gondolkodni.

- Kőburkolatokat, lépcsőket, kerítés fedlapokat, kültéri díszburkolatokat, ballusztrád korlátokat és gipszstukkót a mai napig is gyártunk, de 2006-tól a polisztirol termékeket is fel kellett vennünk a palettára, mert a fejlesztés elengedhetetlen volt - vette át a szót az idősebb testvér, Dobos László, aki egy rögtönzött üzemlátogatás keretében megmutatta a kőgyártáshoz szükséges kézi öntőformákat, az épületdíszítéshez használatos csiszoló és vágógépeket, s a kőburkolatokhoz nemrég vásárolt csomagológépet, ami nagy hatékonysággal, automatikusan csomagolja zsugorfóliába a termékeket.

- S mivel a gazdasági válság következményeként a hazai piac beszűkült, a környező országok felé is nyitottunk, de ott sem könnyű piacot szerezni, mert a krízis hatása leginkább az építőiparban mutatkozik meg. A túlélés érdekében a kőburkolatok terén is egyre nagyobb választékot nyújtunk, s a polisztirol termékeinket is egyedi módon állítjuk elő. A Palmetta 97 Kft.-nél extra kemény kéregbevonat készül a kültéri homlokzati díszítőelemekre, olyan korszerű és tartós bevonat, melyet sokan még csak hírből sem ismernek. Pedig manapság, a jégesővel kísért nyári záporok idején cseppet sem mindegy, mennyire időtálló az épületekre felhelyezett anyag.

- A nálunk fellelhető, extra kemény kérgesített polisztirol elem sokkal nagyobb testsűrűségű, mint máshol - magyarázta Dobos Gábor, hozzátéve: azt általában 25-30 kg/köbméteres testsűrűségű alapanyagból készítik. - Van egy olyan beszállítónk, aki tud 45-50 kg/köbméter sűrűségű anyagot készíteni, s a tőle vásárolt natúr alapanyag keményebb, mint más gyártóké. A kérgesítés pedig egy, a díszítőelemekre több rétegben felkerülő, kvarccal dúsított, cement alapú kéreg, miáltal a felület keményebb és tartósabb lesz, nem fogja szétenni sem az UV-sugárzás, sem a jégeső.

A Dobos testvérpár az egykori molnári tsz-telepet vásárolta meg, s azt átalakítva, folyamatosan bővítve hozta létre a kft. jelenlegi otthonát. A családi vállalkozás piacfüggő, változó létszámmal működik, dolgozóikat igényesen megválogatva, hiszen nem mdegy, hogy drága alapanyagokkal kik tevékenykednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!