Gazdaság

2010.06.03. 09:00

Évente 42 ezer lakás épülhetne a jelenlegi 20-25 ezer helyett

Az évek óta gondokkal küzdő építőipar, pontosabban az iparág szakmai szervezete, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) komplex javaslatcsomagot dolgozott ki az iparágat sújtó problémák megoldására.

Hajdu Péter

A szövetség májusban állította össze az iparág gondjait nemcsak felsoroló, hanem a változtatásokhoz javaslatot is adó csomagot, amelyet az új kormánynak adnak át. A tájékoztatást a mintegy 400 tagot számláló ÉVOSZ alelnökétől, Baksa Attilától, a ZÁÉV Zrt. elnök-vezérigazgatója kaptuk.

- Minden választási ciklust megelőzően és közben is műhelymunka folyik a szövetségben, a szükséges változtatásokért. Most különösen fontos ez, mivel évek óta recesszió érvényesül az építőipari piacon - mondta Baksa Attila, s többek között közölte, a gazdasági világválságot megelőző kezdettel, 2007-től tart e csökkenés, amit a válság csak felerősített.


2006-hoz viszonyítva, az akkori 2260 milliárd forint értékű országos építési-szerelési tevékenység 2009 végére 1950 milliárd forintra esett vissza, ami 35 százalékos csökkenésnek felel meg. Ezen belül a lakásépítés visszaesése elérte a 40 százalékot, és a kedvezőtlen folyamat idén is tart. E folyamat alatt 50 ezer foglalkoztatottól vált meg az ágazat, amelyben a lánctartozások értéke tavaly év végére becslések szerint elérte a több száz milliárd forintot. Az átfogó elemzés fontos része a finanszírozás kérdése.

- A bankok most is kiemelt kockázatúnak értékelik az építőipart, és olyan feltételeket támasztanak a hitelhez, amit a cégek zöme nem tud felvállalni. Ezért a javaslataink egy része a finanszírozásról szól. A közbeszerzéseknél például most 5-10 százalékos teljesítési garancia és 5 százalékos jótállási garancia helyett 2, illetve 3 százalékot tartunk elviselhető mértékűnek. Erőfölénnyel való visszaélésnek tartom azt a jelenlegi gyakorlatot, amely szerint a jótállási bankgaranciát feltétel nélküli garanciaként kezelik, ami azt jelenti, hogy a megrendelő bármikor lekérheti. Ha vélt indok alapján teszi ezt, akkor a vállalkozó mehet a bíróságra, visszaperelni, ami éveket jelent. Egy 500 milliós beruházás 5 százalékos garanciája 25 millió forint, egy kisvállalkozás belebukik egy ilyen tételbe. Ezért azt is kérjük, hogy a garanciát csak meghatározott feltételek teljesülése esetén lehessen lehívni - említi a szakma egyik javaslatát, és azt is, hogy a kintlevőségekért folyó, végtelenségig elhúzódó pereket az Országos Igazságszolgáltatási Tanács útmutatása alapján gyorsítsák fel.

Az építőipari szövetség a jelenlegi közbeszerzési törvény felülvizsgálatát is sürgeti, mivel álláspontja szerint az a jelenlegi formájában áttekinthetetlen. Mint az alelnök elmondta, van olyan ország, ahol alig több, mint tíz oldal szabályozza a közbeszerzéseket, a magyar törvény mintegy 700 oldalból áll.

Az ÉVOSZ iparági javaslatai között fontos szerepet tölt be egy olyan lakásprogram beindítása, amelynek köszönhetően évente legalább 42 ezer lakás épülhetne a jelenlegi 20-25 ezer helyett. Azonban a szövetségi javaslat azt is előre bocsátja, bármilyen programot indít is ennek érdekében a kormány, az csak akkor lehet hatásos, ha 8-10 éves időtávon kiszámítható és elegendő forrás áll mögötte. Ugyanis legalább ekkora időtávba fér bele a lakossági előtakarékosság, a munkáltatók támogatási érdekeltsége, és a költségvetés teherbíró képessége.

- A bérlakás és a szociális bérlakás építés területén is előrelépésre van szükség. A megépítendő új lakások esetén első rendű követelmény az energiatakarékosság. Az elmúlt években megindult a panelfelújítási program, ezt folytatni kell, de nemcsak a külső homlokzat hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét kell megoldani, hanem az elavult elektromos és fűtési rendszerek korszerűsítése is szükséges. Ehhez is lehet EU-s támogatást kérni, és a 25 helyett 5 százalékos, kedvezményes áfát kellene alkalmazni.

Az építőipar helyzetét átfogó javaslatcsomag kiterjed a szakképzés mai helyzetének javítására is. Sokan elhagyták az építőipari szakmákat, ezen az alelnök véleménye szerint elsősorban a jobb anyagi elismerés változtathat, azaz meg kell fizetni az ágazatot. A jelenlegi helyzet nem ezt tükrözi, a 600-700 forintos órabérek mellett folytatódik a szakmai elvándorlás, a vállalkozás ennél magasabb bérezési szándékát viszont ma nem fizetné meg a piac. Az építőipari átlagbér alig éri el az országos átlag 70 százalékát. Mint Baksa Attila elmondta, még a ZÁÉV nagyságrendű szakmunkásképzés is negatív mérlegű az utánpótlás szempontjából, pedig a nagykanizsai és zalaegerszegi tanműhelyeikben, valamint az építkezéseken 130-140 fiatal tanul jelenleg is. A szakképzés megreformálásában pedig elsődleges szempontként ajánlják a nagyobb gyakorlat orientáltságot, az indítandó szakmák kiválasztásában pedig a gazdaság, a munkaadók szerepét szeretnék erősíteni. Az országban a mintegy 95 ezer építőipari vállalkozásból 35 ezren tettek eleget a kötelező kamarai regisztrációnak. Az ÉVOSZ alelnöke természetesnek tartja, hogy csak a regisztráltak indulhassanak közbeszerzésekben.


Egyetemtől a múzeumig
Baksa Attila elmondta, többségében állami megrendeléseken dolgozik a ZÁÉV,14 milliárdos idei forgalmat tervezve. Legnagyobb munkájuk a győri Széchenyi István Egyetem két új épületének elkészítése. Szombathelyen két beruházás fővállalkozói, az egyik a római kori Iseum rekonstrukciója, a másik pedig a színház építése a volt helyőrségi klub bővítésével. Sárváron a termálfürdő rekonstrukciója, valamint a térségi rehabilitációs központ átépítése ad munkát, Kaposváron a városközpont újjáalakítása. Bükön pedig egy kutyatápszer gyárat építenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!