Gazdaság

2010.05.25. 17:41

Mit várnak az új kormánytól? Kamarai várakozások

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keddi küldöttgyűlésén dr. Parragh László, az MKIK elnöke tartott előadást Zalaegerszegen, majd kamarai kitüntetések átadására került sor.

Hajdu Péter

A kamara küldöttgyűlését Mazzagh Ferenc, a ZMKIK elnöke nyitotta meg, s a tavalyi év főbb történéseit foglalta össze. Szólt a gazdasági válság hatásairól, s arról, hogy a megyei kamara milyen programokkal igyekezett segíteni tagjainak, illetve általában a kis- és középvállalkozóknak. Arról is szólt, hogy az idei évben sem állt meg egyelőre a gazdasági visszaesés a megyében. Tavalytól több mint száz vállalkozás kamarai tagsága szűnt meg a gazdasági gondok, csőd-, felszámolási eljárások miatt, így jelenleg 843 tagja van a ZMKIK-nak. A kieső tagdíjakat elsősorban pályázatokkal igyekszik pótolni a kamara.


Dr. Parragh László, az MKIK elnöke Mit vár a gazdaság az új kormánytól?  címmel tartott előadást.
 
- Mostanában mindenhol azt kérdezik tőlem, mit fog csinálni a következő kormány?  Ezt sajnos nem tudom megmondani, bár sejtéseim vannak. Azt tudom csak elmondani, mi az, amit a kamara vár az új kormánytól. Ugyanazt várjuk a leendő kormánytól, mint amit a régitől vártunk volna. Olyan gazdasági környezetet, ahol valódi konvergencia van, valódi felzárkózás az unióhoz, ahol egyensúly és növekedés egyszerre van jelen, és fenntartható a növekedés. Versenyképes gazdaság körüli környezetet szeretnénk, ahol az uniós források átcsoportosításra kerülnek a gazdaságfejlesztésre, amely gazdaságpolitikát adócsökkentés és a bürokrácia csökkentése jellemzi, a korrupció visszaszorítása, az állami támogatások átalakítása, és valós szerkezeti reformok - foglalta össze dióhéjban az MKIK elnöke a gyakran hangoztatott kamarai szempontokat, majd részleteiben is szólt róluk.


Ünnepi pillanatok következtek, a kamarai vezetők átadták az évente odaítélésre kerülő kamarai díjakat. A Zala Megye Szakképzéséért Kamarai Díjat a Keszthelyi- Tudor Fa- és Építőipari Szakképző Kft. kapta. Szokás szerint három vállalkozás vezetői vehették át a Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjakat: a hévízi Lotus Therme Hotel&Spa Szállodaüzemeltető Kfdt., a lenti Creaton Hungary Kft., valamint a letenyei Huszt László egyéni vállalkozó.

A ZMKIK küldöttei ezt követően elfogadták a beterjesztett napirendi pontokat. Ezek közt megszavazták a tavalyi szakmai és gazdálkodási beszámolót, továbbá az idei gazdálkodás tervszámait is. E szerint a ZMKIK 2010-es bevételeit 125 millió forintban, kiadásait pedig 112 millió 400 ezer forintban határozták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!