Gazdaság

2010.05.19. 05:59

A vendéglátás régi fénye

Országszerte fórumokat tartanak a vendéglátósok. Az ágazatot felügyelő szaktárca szakállamtitkársága ugyanis arra kérte a KISOSZ-t, hogy foglalja össze véleményét és elképzeléseit a vendéglátás jelenlegi helyzetéről, a lehetséges fejlődés irányairól, egy készülő fejlesztési stratégiához.

Hajdu Péter


- Valamikor a vendéglátás az irigyelt szakmák közé tartozott, de most már nem irigyli senki, mert nem vonzó - mondta többek között Varga Csaba, a házigazda Hotel Arany Bárány igazgatója.

Mindenki megegyezett abban, a szakmai érdekképviseletnek el kellene érni, hogy jól átlátható, egységes szempontok alapján ellenőrizzék a területet, mert a jelenlegi gyakorlat, amely szerint 8-10 hatósági jogosítványokkal rendelkező hivatal folyamatosan sakkban tartja a vendéglátókat, már-már elviselhetetlen. A hozzászólók elmondták, olyan nincs, hogy ne lehetne valahol hibát találni, de az ellenőrzéskor az első esetben csak figyelmeztetni kellene, és időt hagyni a javításra, nem pedig azonnal büntetni.

Az egyik legfontosabb szempontként a szakképzés minőségének megtartását, javítását tartják a vendéglátásban érdekeltek. Többen kritizálták azt a jelenlegi gyakorlatot, amely szerint néhány hónapos tanfolyam után bárki végzettséget szerezhet olyan vendéglátós szakmákban, mint például a szakács, amelyben hosszú évek kellenek a minőségi munka elsajátításához. A szakács szakma, mint hiányszakma többször is elhangzott. Ugyanakkor, mint Pálfi László, a kereskedelmi kamara térségi szervezetének elnöke elmondta, a megyében évente 50 szakács végez, az más kérdés, hogy java részük elmegy olyan országokba, ahol a hazai bér többszörösét keresik. Ugyanakkor egybehangzó volt a vélemény, hogy a vendéglátós szakmák színvonalának megőrzése érdekében meg kell tartani a szakképző iskolákat, fenn kell tartani az iskolarendszerű szakmai képzést, mert a vendéglátás minőségi garanciája a jól képzett szakember. Külföldi példákra hivatkozva javasolták, hogy akár érdekképviseleti, kamarai befolyással, illetve helyi rendeletekkel is szabályozni kellene ezt a piacot, mert a válságban lecsökkent kereslet, az alacsony vendégszám nem teszi lehetővé ennyi vállalkozás megélhetését. Takács Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke felvetette, a hazai jogszabályi előírások ma nem teszik lehetővé, hogy nyugati példákhoz hasonlóan egy étterem séfje a piacon friss árut vásároljon az őstermelőtől, mert azzal nem lehet lepapírozni az áru származását. Versenyképes feltételrendszert, átláthatóbb szabályozást kértek a fórum résztvevői.


Igényként hangzott el, a területet szabályozó törvények megalkotása előtt a törvényhozók vegyék figyelembe a szakmai javaslatokat. Tolvaj Márta, a Kereskedők és Vendéglátók Zala Megyei Érdekképviseleti Egyesületének elnöke elmondta, e fórum is arra hivatott, az elhangzottakat a KISOSZ országos szervezete összefoglalja, és az illetékes kormányhivatalnak továbbítja. Az elnök ugyanakkor szakmai összefogásra, a rendszeres szakmai véleménycsere fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!