Gazdaság

2010.05.29. 02:29

A FIP-ek zalai hálózata Európában is élenjáró

A Foglalkoztatási Információs Pontok (FIP), és a hozzá kapcsolódó mentor szolgálat működésének eddigi tapasztalatairól tartottak pénteken munkakonferenciát.

Hajdu Péter

A Zalai Falvakért Egyesület és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ rendezvényén Kiss Ambrus régiós főigazgató szólt a munkaügyi helyzetről, s mint elmondta, mind az előző évhez, mind áprilishoz képest csökkent a munkanélküliség a megyében is. Tágabb elemzést adva szólt az EU lisszaboni stratégiájában 2000-2010 között meghatározott foglalkoztatási célról, amely a 16-64 éves korosztályon belül 70 százalékos foglalkoztatást tűzött célul, s nem teljesült egyetlen uniós országban sem. Magyarországon 57,5 százalék ez az arány.

Elmondta, folyamatban van az Európa 2020 stratégia kidolgozása, amely a foglalkoztatás ágazati megoszlásának változásaival számol. Ehhez a foglalkoztatási szolgálatokat is át kell majd alakítani. A változásokra az információ minden eddiginél gyorsabb áramlásával lehet majd reagálni, gyorsabb lesz a piacon a munkaerőmozgás, s egyre kevesebben számíthatnak majd arra, hogy egy helyen dolgozzák le életük nagy részét. A FIP-ek Zala megyében létrehozott hálózatát az új helyzethez is alkalmazkodó, Európában élenjáró modellként méltatta.

Szeder-Kummer Mária, az egyesület titkára a FIP és a mentor hálózat munkaügyi jelentőségéről szólva többek között elmondta, azok személyre szabott szolgáltatásokkal, 26 gesztor településről 146 helység mintegy 65 ezer fős lakossággal fednek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!