Gazdaság

2010.05.29. 02:29

A FIP-ek zalai hálózata Európában is élenjáró

A Foglalkoztatási Információs Pontok (FIP), és a hozzá kapcsolódó mentor szolgálat működésének eddigi tapasztalatairól tartottak pénteken munkakonferenciát.

Hajdu Péter

A Zalai Falvakért Egyesület és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ rendezvényén Kiss Ambrus régiós főigazgató szólt a munkaügyi helyzetről, s mint elmondta, mind az előző évhez, mind áprilishoz képest csökkent a munkanélküliség a megyében is. Tágabb elemzést adva szólt az EU lisszaboni stratégiájában 2000-2010 között meghatározott foglalkoztatási célról, amely a 16-64 éves korosztályon belül 70 százalékos foglalkoztatást tűzött célul, s nem teljesült egyetlen uniós országban sem. Magyarországon 57,5 százalék ez az arány.

Elmondta, folyamatban van az Európa 2020 stratégia kidolgozása, amely a foglalkoztatás ágazati megoszlásának változásaival számol. Ehhez a foglalkoztatási szolgálatokat is át kell majd alakítani. A változásokra az információ minden eddiginél gyorsabb áramlásával lehet majd reagálni, gyorsabb lesz a piacon a munkaerőmozgás, s egyre kevesebben számíthatnak majd arra, hogy egy helyen dolgozzák le életük nagy részét. A FIP-ek Zala megyében létrehozott hálózatát az új helyzethez is alkalmazkodó, Európában élenjáró modellként méltatta.

Szeder-Kummer Mária, az egyesület titkára a FIP és a mentor hálózat munkaügyi jelentőségéről szólva többek között elmondta, azok személyre szabott szolgáltatásokkal, 26 gesztor településről 146 helység mintegy 65 ezer fős lakossággal fednek le.

Ezek is érdekelhetik