Gazdaság

2010.02.22. 03:28

Képzés, munkahely, közfeladat

Letenye (kv) - Legutóbbi ülésén a testület elfogadta a város 2010. évi közfoglalkoztatási tervét, melyet előzetesen a szociális kerekasztal és a munkaügyi központ is jóváhagyott, s a helyi kisebbségi önkormányzatok is megtárgyaltak.

Kelemen Valéria

Halmi Béla polgármester elmondta: a letenyei kistérség a régió legnagyobb szegénységi kockázatú térsége, ami elsősorban a kedvezőtlen gazdasági struktúra, a magas munkanélküliség és az alacsony képzettségi színvonal eredménye. Foglalkoztatási mutatói az elmúlt 15 évben folyamatosan kedvezőtlenül alakultak, s a helyi roma népesség többszörösen hátrányos helyzete a település egyik legsúlyosabb társadalmi problémája. Ezen enyhítendő, évről évre indulnak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett közmunkaprogramban, melynek bérköltségei az önkormányzat számára kedvezőek, s lehetőséget biztosít munkaeszközök beszerzésére is. - Az önkormányzat több mint tíz éve foglalkoztat folyamatosan köz- és közcélú munkásokat a településen, s az alkalmazottak nagy része a városüzemeltetést segítette - - mondta a letenyei polgármester, aki szerint a 2009-től új alapokra helyezett közfoglalkoztatási politikának köszönhetően nagyobb létszámban lehet foglalkoztatni munkavállalókat, s a közmunkára való rászorítás hatékonysága is növekedett. - A közfoglalkoztatásba 50 főt kívánunk idén bevonni, s a többcélú kistérségi társulás keretén belül is 28 fővel veszünk részt a programban. Ennek célja a segélyezettek munkaerő-piaci pozíciójának javítása, a foglalkoztatás növelése s a munkára való visszaszoktatás. A közfoglalkoztatottak többek közt az önkormányzati intézményi felújítási munkálatokat, a településüzemeltetési és köztisztasági feladatokat, az utak fenntartását és környezetük karbantartását, parkosítást és az allergén növények irtását végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!