Gazdaság

2009.11.02. 12:25

Tartós és magas munkanélküliséggel kell számolni

Budapest - Tartós és magas munkanélküliséggel kell számolni a válság miatt, és a munkahelyek visszanyerése, valamint újabbak létesítése csak a kilábalással együtt, annak következményeként fog megvalósulni - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén hétfőn Budapesten.

zaol.hu

Varga István hangsúlyozta: a kilábaláskor nem feltétlenül a válság előtti gazdasági struktúra fog visszaállni, így például nagyobb szerephez juthat a zöld gazdaság, amely másfajta munkaerőt, tudást, orientációt és képzettséget igényel. Ennek megfelelő programokat kell kialakítani, elősegítve, hogy a munkaerő képes legyen a megváltozott struktúrájú gazdaságba beilleszkedni - fűzte hozzá a tárcavezető.
   
Bernáth Ildikó (Fidesz), a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke szerint nincsenek érdemi intézkedések a munkahelymegtartás kormányzati jelszava mögött, miközben a munkanélküliség 13 éves csúcson van, és nem látszik, hogy megállna az állástalanok arányának növekedése.
   
Az ellenzéki politikus szerint nem áll rendelkezésre elegendő pályázati forrás a munkahelyek megőrzésére, és a 2010-es költségvetés sem tartalmaz olyan átütő intézkedést, amely segítené a gazdaság működését és lehetővé tenné a munkahelyek megőrzését. Hozzátette: a magyar kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók 77 százalékát, azonban az állami támogatásokból, pályázati lehetőségekből mindössze 4 százalékban részesülnek.
   
A bizottság több tagja tett fel kérdéseket a General Electric (GE) létszámleépítésével kapcsolatban, a társaság a múlt héten jelentette be, hogy a hagyományos fényforrásgyártás kifutása miatt átszervezi magyarországi tevékenységét, és ennek során két év alatt csaknem 2.600 embert bocsát el magyarországi gyáraiból.
   
Vécsi István (MSZP) azzal a kérdéssel fordult Varga Istvánhoz, hogy tett-e valamit a magyar kormány Brüsszelben azért, hogy - figyelembe véve Magyarország érintettségét - a hagyományos fényforrásgyártás megszűnése ne a válság közepén következzen be.
   
A felvetésre Varga István elmondta, hogy a hagyományos izzók gyártásának kérdése nem a válság idején, hanem előbb merült fel először. Kiemelte: a mostani helyzet kapcsán vizsgálják, hogy hogyan tudják a GE-től elbocsátandó embereket szakképzettségüknek megfelelő munkalehetőségekhez juttatni. Ezenkívül a GE-vel is tárgyalnak arról, hogy milyen befektetési lehetőségeket tud Magyarország felkínálni annak érdekében, hogy a repülőgépgyártás, a zöld energia, vagy a gyógyászati termékek gyártása területén az országban fejlesszen.
   
Herényi Károly független képviselő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország le van maradva a zöld ipar területén. Elmondta, hogy a magyar jogszabályi környezet nem teremti meg azokat a feltételeket, amelyekkel fejleszteni és beruházni lehetne a zöld iparba. Így annak feltételei sem adottak, hogy például a GE más, újabb technológiákkal gyártson Magyarországon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!