Gazdaság

2009.11.04. 06:29

Múlik a válság? - Újra ötnapos munkahét a Ganzegnél és a DKG-East-nél

Nagykanizsa-Zalaegerszeg - A gazdasági válság a gépipari cégeknél megrendeléscsökkenést eredményezett. Emiatt korábban a megyeszékhelyi Ganzeg Kft.-nél és a nagykanizsai DKG-East Zrt.-nél is átálltak a 4 napos munkahétre. Mára mindkét cégnél visszaállt az ötnapos munkahét.

Hajdu Péter

Az egerszegi Ganzeg Kft.-nél a megrendelések visszaesése miatt, mint annak idején megírtuk, március közepétől csökkentették négyre a munkanapok számát. Szeptembertől állították vissza az ötnapos munkahetet a cégnél. Közben azonban, márciusban és áprilisban, a 180 dolgozójuk közül két lépésben 40-et el kellett bocsátaniuk. A kft. két ügyvezetőjével beszélve megtudtuk, néhány megrendelőjüknél sikerült bővíteni az igényeket, s egy jelentős új munkát is szereztek, amely hozzájárult a munkaidő visszaállításához.

- A legnagyobb megrendelőnk, a német Liebherr cég szinten tartotta az igényeit, de változtatott a kért berendezéseken. Darus kocsikhoz gyártunk számukra kitámasztó lábakat, s míg korábban kisebb darabokra volt igény, most a nagyobb teherbírású méretekre kell áttérnünk - mondja Kenesei Gyula ügyvezető, s mint hozzátette, az említett német partnerük már megadta a jövő évi igényeit is, az onnan várható rendelésállomány közel egymilliárd forint értékű lesz. - Másik hagyományos partnerünk a Caterpillar, amely a tavalyi rendeléseihez képest negyedére csökkentette az idei igényeit. Velük a jövő évre vonatkozóan sikerült bővítést elérnünk, annyiban, hogy a jövő évi előrejelzéseik már 20-30 százalékkal meghaladják az idei igényeket. Ezen túl új gyártmányokról is tárgyalunk a Caterpillarral. A lánctalpas gépekhez szükséges láncvédők és motortartók mellett az új termékcsaládban földmunkagépek kanálmozgató karrendszerét fogjuk készíteni. Erre a jövő évi bővítésre azért lesz lehetőségünk, mert ismét megfeleltünk a Caterpillar cég szigorú beszállítói minősítésének - így az ügyvezető.

Az építőipar nemzetközi visszaesését mutatja, hogy a német Putzmeister cég év eleje óta nem rendelt a Ganzegnél gyártott betonpumpákból. A piackutatás eredményének tudható be, hogy számos hazai bérmunkát szereztek. Ezek közül legjelentősebb, hogy egy a Ganz-csoportba tartozó társcégen keresztül egy kínai hőerőmű-beruházás beszállítójává váltak. Két darab, egyenként 13,5 tonnás szivattyú hűtőházat gyártanak. Az elsőt november végén szállítják, de be akarják fejezni idén a másodikat is.

Zsohárné Szabó Éva ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, több kisebb munkát ígérő partnert is szereztek, hiszen a válságban nagyon fontos a több lábon állás. Munkájuk heti öt napon folyamatos, sőt, ha a folyamatban levő tárgyalások eredményt hoznak, egyes munkákhoz alvállalkozó után kell nézniük. A tavalyi gazdasági mutatókat azonban nem lehet produkálni.

- A termelésünk az első kilenc hónapban a tavalyi hasonló időszak 65 százalékát tudta elérni. Tavaly még 1,8 milliárd forint árbevételt láttunk lehetségesnek, de a válság hatására idén meg kell elégednünk a várható 1,2 milliárddal - mondta, majd érdeklődésünkre hozzátette, eredményesség szempontjából a nullszaldót célozták meg. Legfeljebb minimális nyereséget várhatnak, hiszen a költségcsökkentés és a piaci eredmények később éreztetik hatásukat, mint az árbevétel-kiesés.

A kanizsai DKG-East Zrt.-nél június 1-jétől augusztus 31-ig dolgoztak heti 32 órában, s ugyancsak szeptembertől állt vissza az ötnapos munkahét. Mint Mádé Károly vezérigazgató elmondta, kemény piackutatással és marketingmunkával sikerült bővíteni a termelést, s emellett beértek a korábbi ajánlataik is. Jelentősen bővítették az exportot, elsősorban Oroszországba, ahová többségében gömbcsapokat és tolózárakat gyártanak. A válság miatt a kanizsai gépgyáriak sem érik el a korábban elképzelt bevételt, ez idén mintegy 7,5 milliárd forintra várható. Azonban már a jövő év első hónapjaira is lekötötték a cég gyártókapacitásait - tudtuk meg Mádé Károly vezérigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!