Gazdaság

2009.11.04. 06:52

A csődhelyzet elkerülhető

A gyermekétkeztetés jelenlegi szintje nem változik, jövőre viszont már nem lehet hazai forrásból beruházást indítani.

Horváth Viktória

- A téma nem túl szívderítő, hoztam már jobb híreket is önöknek - kezdte az önkormányzati, kistérségi vezetőkhöz szólva Gurnik Ágnes, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, a helyhatóságokat érintő jövő évi elvonásokra utalva.

Az államháztartás helyzetét, s így a 2010-es költségvetés alakulását alapvetően meghatározza a 6,7 százalékos gazdasági visszaesés, ami az előrejelzések szerint 2010-ben 0,9 százalék körül alakul - még mindig mínuszos előjellel. Ez pedig jövőre sem teszi lehetővé az államháztartás forrásának bővítését. Kedvezőbb viszont az infláció alakulása, hiszen a 4,5 százalékos várható érték nem szaladt el, az áfaemelés ellenére sem. A GDP-hez viszonyított 3,9 százalékos államháztartási hiány a jelenlegi számok mellett tartható, s jövőre sem szabad elmozdulni a 3,8 százalékos céltól. Ezt szolgálják a kormány által benyújtott módosító indítványok.

- Az ideihez képest jövőre 76 milliárd forinttal kevesebb támogatás jut az önkormányzatoknak - fogalmazott Gurnik Ágnes. - Ebből 11,5 milliárd érinti a közoktatást, többek közt az informatikai fejlesztések szüneteltetése, valamint az érettségi vizsgák támogatásának csökkentése révén. Szociális területen 10,3 milliárdos a forráselvonás, a közművelődési és közgyűjteményi normatíva mérséklése pedig majdnem 3 milliárdot tesz ki. A globális támogatások területén 17 milliárdos csökkenés várható, ezen belül a legjelentősebb tétel a megyei önkormányzatok 7 milliárdos visszafogása.

A legnagyobb elvonás a hazai fejlesztések felfüggesztéséből származó 35 milliárd forint, ám többlettámogatásként 13 milliárd forinthoz jutnak az önkormányzatok, például az Út a munkába program révén, s a tavalyi szinten marad a gyermekétkeztetés normatívája is.

Gurnik Ágnes előadását követően dr. Szebellédi István főiskolai docens, igazságügyi könyv- és adószakértő, a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Budapesti Szervezetének elnöke az önkormányzati kiadások csökkentésében és finanszírozásában rejlő saját és banki eszközökkel megvalósítható lehetőségekről tájékoztatta a megjelenteket. A szakértő leszögezte: a válság mélypontja még korántsem érkezett el, körülbelül márciusban érheti el a szektort. Ám, mint mondta: a jelenlegi helyzetelemzésekből úgy tűnik, az önkormányzati területeken a csődhelyzet minden további nélkül elkerülhető. Tisztán spórolással persze nem oldhatók meg az önkormányzati feladatellátási rendszer problémái, ehhez ugyanis a szerkezeti átalakítások mellett szükség lenne a költségvetéstervezési rendszerek megújítására is.

Vátyi Erika, az OTP Hungaro-Projekt Kft. dél-dunántúli régiójának projektmenedzsere az aktuális, valamint a kiírásra váró pályázati lehetőségekről tájékoztatta a megjelenteket. Elmondta: az ipari parkok fejlesztésére és ipartelepítésre 3,5, illetve 3 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. A pályázható támogatás összege 10-300, illetőleg 100-1000 millió forint, a támogatás maximális aránya 30-50 százalék. Fejlesztés esetén 2010. február 28., telepítésnél pedig 2009. december 31. a beadási határidő.

Közösségi közlekedési beruházásokra 2010. március 25-ig pályázhatnak a helyhatóságok, ennek keretében például helyi és távolsági autóbusz-pályaudvarok építésére, korszerűsítésére nyílik lehetőség. A támogatás maximális aránya 90 százalék, a rendelkezésre álló forrás 1,74 milliárd forint, melyből egy-egy pályázó 50-600 millió forint közti összeget nyerhet el.

Jövő év január 8-ig a rendelkezésre álló 1 milliárdos keretből óvodai férőhelyek bővítésére pályázhatnak a helyhatóságok. A támogatás összege 5 és 60 millió közt lehet, aránya maximum 90 százalék.

December 31-ig épületenergetikai fejlesztésekhez és közvilágítás korszerűsítéshez is adhatók be pályázatok 1 és 500 millió forint közötti összegben. A támogatás maximális aránya 70-100 százalék.

Szennyvízelvezetésre és -tisztításra várhatóan 2010-ben jelenik meg új pályázati kiírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!