Gazdaság

2009.10.30. 05:42

Kevesen kértek a krízistámogatásból

November 30-áig még biztosan lehet igényelni a krízistámogatást, a Krízis Tanács a legközelebbi ülésén, november 10-én dönt az esetleges meghosszabbításról.

zaol.hu

- A kérelmek november 30-ig nyújthatók be a lakóhely szerinti önkormányzatok jegyzőihez - fogalmazott az igazgató. - A legalább 20, legfeljebb 50 ezer, kivételes esetekben maximum 100 ezer forintos támogatást azok a felnőttkorúak kérhetik, akiknél a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 57 815 forintos nettó minimálbért, akik nem részesülnek nyugellátásban, továbbá a válsághoz kötődő, előre nem látható esemény miatt kerültek krízishelyzetbe. Ilyen körülmény lehet a legalább 20 százalékos jövedelemveszteség, esetleg a lakáshitel havi törlesztőrészletének 20 százalékot elérő növekedése - tette hozzá.

Az elbírálásnál a jövedelmi viszonyok mellett figyelembe veszik az eltartott gyermekek számát és a kérelmező egészségi állapotát is. A kérelmekhez csatolni kell a jövedelemcsökkenést igazoló munkáltatói, illetve a törlesztőrészlet növekedését regisztráló banki igazolásokat, s tanácsos mellékelni az egészségromlást bizonyító zárójelentéseket, házi- vagy szakorvosi szakvéleményeket.

- Különös méltánylást élveznek azok a családok, amelyekben tavaly szeptemberhez képest az egy főre eső jövedelem csökkenése meghaladja a 30 százalékot, illetve a lakáshitel növekedése eléri a 30 százalékot, vagy a családban legalább három 18 évesnél fiatalabb gyermek eltartásáról kell gondoskodni - sorolta. Ezen esetekben akár 100 ezer forintos támogatás is adható, ám e gesztust csak a keretösszeg tíz százalékáig gyakorolhatják.

- Nem tudom, hogy mi lehet a csekély felhasználás oka, hiszen a médiából értesülhettek a jogosultak a lehetőségről. A régióban a munkanélküliek száma meghaladta a 18 ezret. Ennek ellenére - tette hozzá - a foglalkoztatotti jogviszonyok száma megemelkedett a régióban. Talán ez lehet a magyarázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!