Gazdaság

2009.09.16. 02:28

Szaktudást árulnak az olaj helyett

Nagykanizsa (pa) - A nemrég megtartott országos bányásznapot követően, az elmúlt hét végén a Csónakázó-tónál rendezett családi napot a MOL Nyrt., melynek vezetői az olajbányászat múltjáról és tervezett jövőjéről is szóltak.

zaol.hu

Az idei év fontos jubileum a hazai olajbányászat történetében, hiszen 40 évvel ezelőtt kezdték el használni ipari célra a szén-dioxidot. A besajtolásos módszert 1969-ben Budafán alkalmazták először, s az üzemi kísérletek bizonyították, hogy így jelentős többletolajat lehet kitermelni.

- Túlzás nélkül állíthatom, hogy mi magyarok vagyunk a legjobbak a kihozatal-növelő eljárásokban - hangsúlyozta Holoda Attila, a MOL Nyrt. eurázsiai kutatás-termelési divíziójának igazgatója. - Ez nem is csoda, hiszen 40 év előnyünk van azokhoz az országokhoz képest, amelyek jóval gazdagabbak kőolajból. Az arab országokban, vagy az oroszoknál eddig nem foglalkoztak kihozatal-növelő eljárásokkal. Ha elapadt egy olajmező, odébb fúrtak egy másik kutat. Azonban már ezek az országok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kihozatal-növelő eljárásokra, hiszen a rétegek között még vannak kiaknázatlan olajbázisok. Mi magyarok itt jövünk a képbe. Értékesíthetjük a 40 év alatt felgyülemlett tudást és szakértelmet. Ennek köszönhetően számos jó üzletet kötött a MOL, hol részesedésért segítettünk, hol közös üzletbe fogtunk.

Holoda Attila szerint többek között ennek a szaktudásnak is köszönhető, hogy a magyar olajbányászat az ezredforduló után is megtarthatta nemzetgazdasági jelentőségét. A hazai kőolaj- és földgáztelepekből a kezdetektől mostanáig közel 95 millió tonna kőolajat és 210 milliárd köbméter földgázt sikerült kinyerni. Ennek értéke mai áron számolva meghaladja a 18.000 milliárd forintot.

- A gazdasági válság természetesen ezt az iparágat is érinti, az olajkereslet valamelyest csökkent a tavalyihoz képest, jóllehet az olajárak alakulását egészséges erősödés jellemezte, jelenleg 60-70 dollár közötti áron mozog - folytatta Holoda Attila. - A vállalatnál az idei év első fél éve stratégiai szempontból erősödést hozott, hiszen 10 százalékos részesedést vásároltunk a Pearl Petroleum Company-ban és így szerepet vállalhatunk Irak kurdisztáni régiójának legjelentősebb gázmező-fejlesztési projektjében. A MOL továbbá megszerezte az INA - horvát nemzeti olajtársaság - működése feletti kontrollt. Utóbbitól azt várjuk, hogy az INA a MOL-hoz hasonlóan jelentős hatékonyságjavulást érjen el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!