Gazdaság

2009.08.29. 09:29

Szőlőmustra szüret előtt

Pusztamagyaród - Harminc szentliszlói és pusztamagyaródi gazda vágott neki tegnap a Sinka-hegynek a barátság jegyében, hogy dr. Pálfi Dénes kertészmérnökkel szüret előtti szőlőmustrát tartsanak.

zaol.hu

A részben szakmai, részben baráti randevút a Szentliszlói és Pusztamagyaródi Szőlőtermelők és Borszeretők Köre szervezte, melynek keretében dr. Pálfi Dénest, s a baráti kör körülbelül harminc tagját látta vendégül öt gazda: Novák Ferenc, Tuboly Zoltán, Karakai Ferenc, Tóth István, Paragi Lajos és Böjti György.

- Minden évben február-márciusban hagyományosan megrendezzük a borversenyünket, s a zsűri elnöki tisztére rendszerint dr. Pálfi Dénes kertészmérnököt kérjük fel - beszélt a kezdeményezés gyökereiről Bapka Mihályné, Szentliszló polgármestere. - Tavaly látogatást tehettünk a szakember nemessándorházai birtokán, s bizony, lenyűgözött bennünket, amit ott láttunk. Ekkor született az ötlet: hívjuk meg mi is a kertészmérnök urat, nézze meg a szőlőinket, s adjon tanácsokat, hogyan csinálhatnánk még jobban.

S lám: a jó pap is holtig tanul, hát még a hobbikertész - a megyei közgyűlés egykori elnöke, a Zalai Borút Egyesület védnöke tudott is építő javaslatokkal szolgálni.

- Én remélem, hogy ebből valóban hagyomány lesz, s valamivel én is hozzájárulhatok az itteni gazdák sikeréhez - mondta. - Bizony, miközben végigsétáltunk a hegyen, találkoztunk olyan szőlőfajtákkal is, amiket nem olyannak tudott a tulajdonos, mint amilyenek voltak valójában. Ám a szakma mellett, úgy vélem, nagyon fontos az együttlét, a barátság is, hogy tanulhassunk egymás hibáiból.

Mint ahogy azt a helybeli gazdáktól megtudtuk: a Sinka-hegy egykori uraitól, az itt élő nemesektől, a Sinka-családtól kapta a nevét. Ma szentliszlói és pusztamagyaródi gazdák munkálkodnak a hegyoldalban, melyen számos szőlőfajta, például chardonnay, cserszegi fűszeres, ezerfürtű, pölöskei muskotály díszlik, de találni még nohát, otellót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!