Gazdaság

2009.08.11. 07:40

Műszaki átadás előtt a Sümeg-Zalaegerszeg út

Zalaegerszeg - Az útburkolati jelek felfestése és kisebb, a forgalmat már nem zavaró munkák vannak hátra a megyeszékhelyt Sümeggel összekötő út felújításából.

MTI

A tavaszi esőzések miatt egy hónappal később, augusztus 15-én záruló felújításról Schlemmer Tamás, a műszaki, tervezési és lebonyolítási osztály vezetője számolt be a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságán.

- A műszaki átadás csütörtökön, pénteken lezajlik, ezt követően már csak olyan apróbb munkák maradnak hátra, amelyek a forgalmat nem zavarják - kezdte. - A mostani hét végére az útburkolati jelek festése, a kitáblázás is befejeződik - tette hozzá.

A Sümeget Zalaegerszeggel összekötő 7328-as számú út a Colas Építő Zrt. fővállalkozásában, több mint 1,3 milliárd forintból újult meg. Pontosabban: a két város közötti 46 kilométerből 18,3 kilométernyi. A munkálatok többletköltsége nem haladja meg a szerződésben engedélyezett 5 százalékot - ennek körülbelül csak felét éri el -, és ez is az uniós pénzből finanszírozott nyugat-dunántúli regionális operatív program beruházásának keretösszegén belül marad, tudtuk meg.

A március közepén kezdődött munkák során a burkolatot mindenhol háromrétegű - 12-16 centiméter vastagságú - aszfalttal erősítették meg. Az úttest fél méterrel való megszélesítését és a padka kétméteres kibővítését azonban csak a települések közötti szakaszokon tudták végrehajtani - ez 9,4 kilométert tesz ki.

A most befejeződő rekonstrukció tulajdonképpen csatlakozik a korábbi, keletről Szalapáig 2004-ben végrehajtott felújításhoz. A két város közötti út teljes felújítása a Zalaszentiván-Pózva közötti szakasz és néhány kisebb etap rekonstrukciójával válhat teljessé.

- Mihályfa és Szalapa belterülete ugyanis korábban kimaradt, mert szennyvízcsatorna-beruházást terveztek, ám ez nem valósult meg - tette hozzá az osztályvezető. - Ezzel a szakasszal tehát előbb-utóbb foglalkoznunk kell - ismerte el. - Türje nyugati vége és Batyk között maradt még ki rövidebb darab, erre pár év múlva kerülhet sor, viszont Batyk átkelő szakasza jó minőségben elkészült. Zalabér és Pakod között is lesz egy-két év múlva munkánk, majd pedig a pózvai elkerülő út és Zalaszentiván között vonulhatnak fel legközelebb az útépítő gépek. Ez utóbbi belekerült a regionális operatív program következő ütemébe, a tervezése is megkezdődött - sorolta Schlemmer Tamás.

A 7328-as út a régió jelentős útvonala. A Sümeg térségi kőbányákból erre szállítják az anyag zömét, és a kamionok tranzitforgalma is megerősödött az utóbbi években. Ez még egy darabig így marad, amíg a közlekedési tárca nem dönt az esetleges korlátozásról. Az ipari célú forgalom mellett a turisták kedvelt útvonala is, hiszen a szentgróti, kehidai fürdő, a sümegi vár vonzásán túl a Bakony, Veszprém felé tartó utazók is gyakran erre veszik az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!