Gazdaság

2009.08.18. 06:10

Ki halássza el a betöltetlen álláshelyeket?

Zalaegerszeg - Miért van, hogy az összes álláshely mindössze harminc-negyven százaléka szerepel a munkaügyi központ regiszterében, tette fel a kérdést egyik olvasónk, nemrég megjelent cikkünkre reagálva.

Zalai Hírlap

- Az önálló álláskeresés azért fontos, mert az összes álláshely mindössze harminc-negyven százaléka szerepel a munkaügyi központ regiszterében, a többit pályázatok vagy személyes kapcsolatok útján töltik be - fogalmazott Rubi János, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (NydRMK) osztályvezetője egy korábbi cikkünkben. Erre reagált e-mailben Bartusch Géza gellénházi olvasónk.

- Álláskeresőként rendszeres látogatója vagyok a regionális munkaügyi központ honlapján szereplő állásajánlatoknak, ezért nagyon meglepődtem e kijelentésen - kezdi a levélíró. - Mi ennek az oka? Törvényes ez így? Kiknek vannak félretéve a regiszteren kívüli 60-70 százalékot kitevő álláshelyek?

Olvasónk szerint e kijelentésbe akár a rasszizmus is belemagyarázható, s az egésznek olyan uram-bátyám, sógor-koma íze van.

- Piacgazdaságban a munkaerőpiac szabad. Monopóliumok nem működhetnek, sem az állam, sem bármilyen más szervezet nem kötheti ki tehát, hogy a forgalom rajta keresztül vagy az engedélyével bonyolódjon - reagál a fentiekre Kiss Ambrus, a NydRMK főigazgatója. - A munkaerő-közvetítő, hasonlóan a befektetési tanácsadóhoz vagy a házasság-közvetítőhöz, alapvetően piaci alapon működik, a közvetítésért tehát a megrendelők díjat fizetnek. Igaz, a munkaadó nem minden munkaerő megszerzéséért hajlandó ezt megtenni, s az emberek jelentős része sem képes a közvetítésért pénzt kiadni. Az államnak tehát meg kell szerveznie, egy nemzetközi egyezmény értelmében pedig fenn is kell tartania az ingyenes, állami munkaerő-közvetítést.

Ami mellett persze magán munkaközvetítők is működnek. Ezek a személyes kapcsolattartáson túl alkalmazhatnak információ-terítést, például újsághirdetésekben.

- Az állami munkaerő-közvetítő eljárása hagyományosan személyes kapcsolattartáson alapul, amely lehetővé teszi a profil alaposabb feltárását és a munkaerő-piaci képesség javítását. Új szolgáltatásként pedig az állásajánlatok (az EURES révén a külföldiek is) honlapunkon is megtalálhatók - hangsúlyozza a főigazgató.

Az állami munkaerő-közvetítés tehát versenyben van. Célja nem a profitszerzés, hanem egyrészt, hogy állásokat gyűjtsön, másrészt, hogy a munkaerőt a munkaadók megrendelése szerint közvetítse. A munkástoborzásnak azonban vannak nagy számban előforduló különleges esetei, amikor az állások személyes kapcsolatok, véletlen találkozások vagy éppen a vállalat munkatársainak ajánlásai útján kelnek el.

- A verseny eredménye a piaci részesedés, ami nálunk 30-40 százalék. Ez hazánkban a legjobbak, Európában pedig a jobbak közé tartozik - folytatja Kiss Ambrus. - Régiónkban 2008-ban 420 ezer foglalkoztatott volt, a munkaviszonyt létesítettek száma pedig meghaladta a 100 ezer főt. Nyilvántartásunkban 47 ezer szabad álláshely szerepelt, a 74 ezer regisztráltból 33 ezren helyezkedtek el, ami országos összehasonlításban a legjobb, ám 40 ezren így is munka nélkül maradtak, s ebből komoly feszültségeink vannak.

Az üres állásoknak tehát mintegy 60 százalékát nem jelentik be a munkaügyi központba, azaz, magyarázza a szakember, nem az ügyintézők rakják pult alá , mert annak nem lenne semmi értelme. Ám, mivel a cégek sok esetben nem találják elégségesnek az álláskeresők munkaképességét, ha az összes regisztrált álláskereső elhelyezkedne, akkor is lennének üres állások.

- Ahhoz, hogy az álláskeresők el tudjanak helyezkedni, nemritkán szakmai korrekciókat kell végezni, különben a munka nélkül maradottak nem tudnak elhelyezkedni, a munkaadóknak nem lesz megfelelő munkavállalójuk, az állami munkaközvetítő pedig sikertelen lesz. Erre hazai és uniós források egyaránt rendelkezésre állnak.

Jogilag kötelező ugyan az üres állások bejelentése, ám elmulasztásához szankciók nem kapcsolódnak, mégis érdemes az állami közvetítő szolgáltatásait igénybe venni, teszi még hozzá a főigazgató.

- A magyar munkaerő általában értékes, kevésbé versenyképes csoportok persze mindenütt vannak. Ezek azonban versenyképessé tehetők, illetve itt kell alkalmazni az állami-önkormányzati foglalkoztatási lehetőségeket, s ezeket állami kötelességgé tenni. A válság miatt a regiszterben sok ezer jól felkészült, motivált álláskereső van, aki azonnal használható, jó szolgálatot tehet, sok hasznot hajthat a munkaadójának. A regiszterünkből idén is elhelyezkedik 30 ezer ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!