Gazdaság

2009.08.03. 06:29

Fogukhoz verik a garast - van ami drágább, van ami olcsóbb augusztustól

Megyei körkép - Augusztusra is maradt néhány a Bajnai-kormány évközbeni intézkedései közül. A változás hozott jót és rosszat is: szombattól a távhő például olcsóbb lett, a fogpótlás és fogszabályozás állami támogatása azonban megszűnt.

Varga Lívia

Augusztus elsejétől nem támogatják a felnőttek fogpótlásának technikai díját, de megszűnik a 18 év alattiak fogszabályozásához szükséges fogtechnikai eszközök támogatása is. Előbbi esetben ötven, utóbbinál nyolcvanöt százalékos volt a hozzájárulás mértéke, vagyis mától a fogszabályozási kiadások több mint hatszorosukra nőnek.

Dr. Iván Gyula megyeszékhelyi fogszakorvos szerint a döntésnek beláthatatlan következményei lehetnek.

- A fogpótlás támogatásának megszüntetésével járó többletkötség az időseket és a kis pénzből élőket érinti hátrányosan, hiszen akik már a társadalombiztosítás által támogatott fogpótlást is alig tudták kifizetni, az új rendszerben valószínűleg teljesen le is kell, hogy mondjanak erről - jegyzi meg a fogszakorvos, hozzátéve: sokaknak már egy tömés kifizetése is gondot okoz, noha a környező országok áraihoz mérten (ugyanolyan élelmiszerárak mellett) a fogorvosi ellátás relatíve olcsó. Mert nincs rá kereslet.

Az Asclepius Dental Fogászati és Implantológiai Központ három gyermek és ifjúsági fogorvosi körzet ellátására szerződött a megyeszékhelyen.

- Tragédia, hogy a gyerekek fogai milyen rossz állapotban vannak - folytatja dr. Iván Gyula, a központ vezetője. - Szűréseink alkalmával rengeteg tanuló ellenőrzőjébe kerül a rossz fogakra figyelmeztető pecsét, ám a gyerekek mindössze tíz százaléka jön el rendelőnkbe, hogy a hibákat orvosolhassuk. A szülőknek ugyanis nincs pénzük a fogászati ellátásra. Sem a magukéra, sem gyermekeikére.

- A gyereknek jó lesz az amalgámtömés is, hangzik el megszámlálhatatlanul sokszor - idézi fel dr. Iván Gyula.

Ám mivel Zalaegerszegen évek óta nincs TB által finanszírozott fogszabályozás, teszi hozzá a fogszakorvos, az állami támogatás megszűnése nem okoz változást a városban. A fogszabályozáshoz ugyanis Zalaegerszegen szociális alapon az önkormányzat ad hozzájárulást.

A változások a táppénz eddigi rendszerét sem hagyták érintetlenül: augusztus elsejétől hetvenről a jövedelem hatvan százalékára csökken a juttatás. Alacsonyabb lesz a baleseti táppénz is: a bér száz százalékáról kilencven százalékára apad. A betegszabadságra járó ellátás pedig az eddigi nyolcvan helyett csak a bér hetven százalékát érheti el.

Pozitív változás, hogy augusztus elsejétől a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe került a távhő.

- A változás egy éves átlagban 200 ezer forint távhődíjat fizető családnak évi 3500 forintos megtakarítást jelent - tudjuk meg a keszthelyi Városüzemeltető Kft. (VÜZ) kereskedelmi és marketing igazgatójától. Kindl György hozzátette: január elsejétől, mikor a távhő áfája várhatóan a legkisebb, azaz ötszázalékos kulcs alá tartozik majd, az éves megtakarítás 25 ezer forintra emelkedik.

A távhő áfájának csökkentése a júliusi adóváltozásokat követően egyébként azért húzódott eddig, mert a kormány megvárta, hogy leteljen az Európai Bizottság vétójogának határideje. A lakosság azonban az egy hónapig érvényben lévő 25 százalékos kulcsot nem érzékelte, a távhőszolgáltatók zöme kompenzálta az ebből fakadó áremelést.

- Keszthelyen 1100 távfűtéses lakás van, s mindössze 150-ben van egyedi hőmennyiségmérő - folytatja Kindl György -, pedig ezzel minimum 17, de akár 30 százalékos megtakarítás is elérhető a felhasznált hő tekintetében. A rendszer kiépítéséhez ráadásul biztosítjuk a pályázati hátteret is, azoknál a házaknál pedig, amelyekben kiépítették a rendszert, elengedjük az alapdíj húsz százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!