Gazdaság

2009.08.06. 06:34

Egyre több cég szűnik meg és alakul

Zalaegerszeg (hp) - Az utóbbi három év január 1-től július 31-ig terjedő időszakában folyamatos emelkedés figyelhető meg mind az új cégbejegyzési kérelmek, mind a végelszámolási és felszámolási kezdeményezések körében.

Hajdu Péter

Az említett időszak alatt, azaz 2007-től folyamatosan emelkedik Zala megyében az új cégbejegyzések iránti kérelmek száma. Ezzel párhuzamosan azonban a cégek megszűnéséhez vezető végelszámolási és felszámolási kérelmek száma is jelentős nagyságrenddel emelkedett - tudtuk meg dr. Tihanyi Zsuzsa bírótól, a Zala Megyei Bíróság cég- és felszámoló csoportjának vezetőjétől.

 

- Három éve, 2007 első hét hónapjában 371 cég bejegyzését kérték, tavaly 556-ot, idén pedig július végéig 560-at. Az utolsó két évben tapasztalt növekedés oka valószínűsíthetően a gazdasági társaságokról szóló törvény változásaival van összefüggésben. Ez alatt az idő alatt ugyanis egyszerűsödött a cégeljárás, valamint 3 millió forintról 500 ezerre csökkent a korlátolt felelősségű társaságok (kft.-k) kötelező törzstőkéje, azaz ebben az időszakban egyszerűbb és olcsóbb lett céget alapítani. Az is alátámasztja ezt, hogy a cégalapítások aránya is a kft.-kre tolódott el. Korábban a két legnépszerűbb cégforma a betéti társaság (bt.) és a kft. volt, e kettő közül is az alapítások számát tekintve a bt. vezetett, de mióta lecsökkent a törzstőkéje, a kft. a favorit - mondja a cégbíró.

 

Ugyanakkor a másik oldal, a cégek végelszámolás, illetve felszámolás útján történő megszűnésének nagy emelkedése egy másfajta okkal, a gazdasági recesszióval hozható összefüggésbe.

 

Az összehasonlításként kiemelt időszakban, azaz 2007-2009 januárjától július végéig terjedően megdöbbentő arányban emelkedett megyénkben is a felszámolási kérelmek száma. 2007. július végéig 243 felszámolási kérelem érkezett a bíróságra, tavaly ugyanezen idő alatt 405, idén július végéig pedig 484. Az említett felszámolási kérelmek alapján 2007 első hét hónapjában 171 felszámolás indult, tavaly 218, idén pedig 286. Mint dr. Tihanyi Zuzsa elmondta, a megyében mintegy 10500 cég van bejegyezve, és közülük máig 550-nel, közel 5 százalékukal szemben van folyamatban a felszámolási eljárás. E tekintetben ez magas arány. A felszámolási kérelmek közül cégforma szerint a legtöbb, 361 kft.-kkel szemben érkezett a bíróságra.

 

Végelszámolás iránt 2007 1-7. hónapban 385, tavaly július végéig 349, idén pedig 435 kérelmet fogadtak be.

 

Bár a felszámolások okát, a gazdasági válságot, és a pillanatnyi fizetésképtelenséget nem szünteti majd meg, az eljárások kimenetelében azonban nagyobb sanszot ad a vállalkozások számára a csőd- és felszámolási eljárásról szóló új törvény. Az országgyűlés június 8-án fogadta el, és szeptember 1-től lép életbe.

 

- A törvény módosításának elsődleges célja, hogy módot adjon a gazdálkodó szervezetek reorganizációjára. A korábbi eljárások tapasztalata szerint egy cég újra szervezésére, talpra állására alig került sor. Szinte kivétel nélkül megszűnéssel fejeződtek be a felszámolási eljárások. Ez nem jó a hitelezőknek sem, hiszen a követeléseiket nem tudják kielégíteni felszámolással. Optimista becslés szerint sem éri el a 10 százalékot a hitelezői igények felszámolásból történő kielégítése. A legtöbb felszámolás a korábbi szabályok alapján egyszerűsített formában zajlik, mert vagy az iratanyaga nincs meg a cégnek, vagy annyi vagyona sincs, ami a felszámolási eljárás költségeit fedezné - mondta dr. Tihanyi Zsuzsa.

 

A szeptembertől életbe lépő módosítás nagyobb teret ad a cégek reorganizációjára. Például a hitelező is kérhet csődeljárást, a gazdálkodó szervezetek pedig automatikusan fizetési haladékot kapnak a hitelezőkkel történő kompromisszumkötés érdekében. Ezen kívül sok ponton gyorsabb, egyszerűbb lesz az eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!