Gazdaság

2009.07.20. 06:24

Többet kell fizetni, de nincs mit tenni, utazni muszáj

Zalaegerszeg - Ahogy az várható volt, az áfaemelés elérte a közösségi közlekedést is. Átlagosan öt százalékkal nőttek az árak a helyi- és helyközi buszokon, a távolsági járatokon, valamint a vonatokon. A taxitársaságok többsége nem drágít.

Varga Lívia

Július közepétől átlagosan öt százalékkal kell többet fizetnünk a közösségi közlekedésért, ám vannak távolságok, ahol ennél nagyobb a drágulás. A közlekedési tárca indoklása szerint az áremelés elmaradása jelentős bevételkiesést okozott volna a társaságoknak.

- Átlagosan öt százalékkal nőttek a tarifáink, ám a szükséges kerekítések miatt ez van ahol négy, míg másutt öt és fél százalékot jelent - közli Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója. - Összességében azonban az áfaemelés bevételromlást okozott, hiszen csak a viteldíj emelkedett, az államtól járó fogyasztói árkiegészítés kulcsai nem, így ezen a cég öt százalékot bukott.

A tarifaemelés a helyi járatos közlekedést sem kerülte el, itt már július elsejétől érvényesült az áfaváltozás.

A közlekedési minisztérium utoljára 2007 májusában emelte a közösségi közlekedés árait, az azóta eltelt két esztendőben tehát sem a Volán, sem a MÁV tarifái nem változtak. Mint Zalatnai László elmondta, noha folyton ingadoztak, összességében idén nem nőttek az üzemanyagárak sem, ez tehát veszteséget nem okozott a társaságnak, az áfaemelés miatti drágítás azonban valóban indokolt volt.

- Ha a minisztérium nem drágít, a helyközi közlekedésben további veszteség keletkezik, amit valakinek mindenképpen finanszírozni kell. Ha nem az utasnak, akkor árkiegészítés vagy veszteségkiegyenlítés címszó alatt az államnak - magyarázza a vezérigazgató, hozzátéve: a megyén belüli járatok mintegy negyven százaléka - Zala aprófalvas szerkezetéből kifolyólag - veszteséges, így a távolsági járatokon keletkező pluszból ezeket finanszírozzák.

A vasúti és autóbuszos személyszállításban egyébként 2007 májusától egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer működik, az árváltozás is azonos tehát. Például egy öt kilométeres út tarifája 125-ről 135 forintra nőtt július 15-től, ami egyébként hétszázalékos emelkedés. Négyszáz kilométeres távolságban azonban már öt százaléknál is kisebb a drágulás, hiszen a korábbi 4670 helyett most 4780 forintot kér el a buszsofőr vagy a vasúti pénztáros a menetjegyért. A bérlettel utazókat az emelés e hónapban még nem érintette, augusztusban azonban egy ötven kilométeres, teljes árú havi bérletért például már 1900-zal többet, azaz 31 ezer 900 forintot kell fizetniük. Az Intercity pótjegy ára 390-ről 400 forintra, a garantált ülőhelyre szóló helybiztosítás pedig 130-ról 140-re nőtt.

- Az elővételben megváltott menet-, pót- és helyjegyeket nem érinti az árváltozás, azok az érvényességi időn belül felhasználhatóak - tudjuk meg Leiner Ildikótól, a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetőjétől. - Az érvényesség első napjának meghatározása nélkül kiadott menetjegyeket viszont július 15-e után csak a régi és az új ár közötti díjkülönbözet megfizetésével lehet felhasználni. Ezeket a MÁV Start egyébként kezelési költség felszámítása nélkül 2009. október 15-éig vissza is váltja.

Bár július 1-jével nemcsak az áfa, de a jövedéki adó is emelkedett, az Egerszeg Taxi nem érvényesítette áraiban az üzemanyagár-változást.

- Négy éve ugyanazon az áron dolgozunk, ha emelnénk valószínűleg nagyon komoly visszaesésünk lenne, hiszen a mi szolgáltatásunkat nem muszáj igénybe venni - jelenti ki a társaság egyik ügyvezetője, Gombos Vilmos, hozzátéve: szerencsére az utóbbi időben elég jól lementek az üzemanyagárak, ám ha drágulás van, azt is be kell nyelni. - Hétközben inkább idősebbek veszik igénybe szolgáltatásainkat, őket általában orvoshoz visszük, míg hétvégi fuvarjaink zömét nagyrészt a szórakozók szállítása teszi ki. Úgy vélem, számunkra a konkurenciát egyébként nem a tömegközlekedés, hanem a rengeteg saját autó jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!