Gazdaság

2009.07.20. 02:27

Közvetlen vonal az APEH-hez

Zalaegerszeg (vl) - Kék számon is intézhetjük adóügyeinket július 1-jétől. Ehhez csak egy azonosító számra van szükség, amit igényelni kell.

Varga Lívia

A közvélemény-kutatások szerint az adózók harmada telefonon (is) szeretne kapcsolatba lépni az APEH-hel. Ezért a hivatal, a már működő tájékoztató rendszer mellett, mostantól az ügyintézést is lehetővé teszi. Az ehhez szükséges nyolcjegyű kódot kérni kell egy az APEH honlapján elérhető űrlap kitöltésével, vagy az Ügyfélkapun keresztül. A számsort biztonságos, úgynevezett zsebes borítékban küldi az adóhivatal, ajánlott levélként. Ám ha mégis illetéktelenek kezébe kerül, a bankkártyák PIN-kódjához hasonlóan ez is letiltható.

S ha ez birtokunkban van, máris tárcsázhatjuk a helyi tarifával hívható kékszámot, s intézhetjük például az egyedi nyilvántartással kapcsolatos ügyeket, tehetünk fel folyószámlánkról kérdéseket, sőt, még a bevallásokról is beszélgethetünk az ügyintézővel, aki hétfőtől csütörtökig fél kilenc és délután négy óra közt várja a hívásokat. A hét utolsó munkanapján fél kettőig van közvetlen vonalunk az APEH-hez. Emellett az ügyfelek tájékoztatást kaphatnak magánnyugdíj-pénztári adataikról, az ellenőrzésekről, s meggyőződhetnek az EU-s adószámuk érvényességéről is.

Ám a lehetőségek tárháza ezzel nem merül ki. A beszélgetést az adóhatóság rögzíti, s mindegyik hangfájl egy iktatószámot kap, amelyet az APEH az ügyfél által megadott sms- és e-mail-címre elküld, vagy az ügyintézést követően egy géphang közöl. Ennek segítségével 30 napig visszahallgatható a beszélgetés, így elkerülhetők például az elhallásból eredő félreértések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!