Gazdaság

2009.06.18. 05:55

Tejből nem lehet megélni

Zalaegerszeg - Franciaországi tejtermelők csoportja érkezett a héten magyarországi látogatásra, akiket az elmúlt két napban a Pannontej Zrt.-nél fogadtak. Szerdán az egerszegi üzemben kaptak szakmai tájékoztatást.

Hajdu Péter

A normandiai településekről érkezett 26 termelő számára a franciaországi felvásárló szervezet hozta létre az utat, mint elmondták, egy termelői verseny legjobbjai számára.

Szerdán az egerszegi sajtüzemben Berki Miklós, a cég tejfelvásárlási munkatársa adott tájékoztatót, amelyből többek között megtudhatták, hogy a Pannontej az uniós csatlakozás előtt évente 100 millió liter tejet vásárolt és dolgozott fel. Ez a mennyiség tavaly 40 millió liter volt, idén pedig 35 millió liter felvásárlása a kitűzött cél. A feldolgozó 96 tejtermelővel áll szerződéses kapcsolatban. A felvásárlási ár az év eleji 70 forinthoz képest csökkent, jelenleg átlagosan 60 forintot fizet a feldolgozó a tej literjéért, azaz az árfolyamtól függően, euróban kifejezve 20,5-21 centet. 


Az egerszegi üzem sajtérlelőjében a ládákban érlelt hatalmas sajttömbökbôl vett mintát kóstoltatják a francia vendégekkel
Fotó: Pezzetta Umberto

Többek között a tejmennyiség nagymértékű csökkenése váltotta ki a francia gazdák érdeklődését. Azon is rendkívül csodálkoztak, hogy nálunk az engedélyezett uniós kvótamennyiséget sem éri el a termelés, hiszen Magyarországon az 1,9 milliárd literes uniós kvótánál 300 millió literrel kevesebbet termeltek tavaly. Így a magyar gazdáknak nem kell büntetéstől tartaniuk kvótatúllépéskor, de kereslet sincs a tejkvótára.

Az érdeklődő francia termelőknek elmondták, az uniós csatlakozás bizony nem kedvezett a magyar tejtermelőknek. A Pannontejnél a korábbi 100 millió literhez képest bekövetkezett tejfelvásárlási visszaesés oka pedig az, hogy le kellett állítani Zalaegerszegen a porüzemet, mert a tejpor alacsony világpiaci ára miatt veszteséges lenne az a termelés. A zalai megyeszékhelyen csak keménysajtgyártás folyik, aminek helyszíneit bemutatták a termelőknek.

Egyikük, az 50 tehenes Yves Carpentier gazda érdeklődésünkre elmondta, 90 hektáros a családi gazdaságuk, de a tejtermelésből nem tudnának megélni.

- Nálunk is nagyon alacsony a tej felvásálási ára, áprilisban 20 centet fizettek nekem is a tej literjéért, mint itt, Magyarországon. Ebből nem tudunk megélni, abból élünk, hogy tiltakozunk - mondta tréfásan a francia gazdálkodó, aki a magyarhoz hasonló, alacsony tejfelvásárlási ár mellé a magyar mezőgazdasági támogatásoknál természetesen nagyságrendekkel több dotációt kap.

- Mindenképpen emelkednie kell a tej árának. Otthon a földjeinken mi előállítjuk az állattartáshoz szükséges teljes takarmányszükségletet, ezen kívül a növénytermesztésből is származik bevételünk. Húst, tejet és gabonát termelek, ezekből együtt élünk meg, a tejtermelés kevés lenne ahhoz - válaszolta a gazdálkodó. 

A két ország tejtermelése és marhatartása között nagy különbség, hogy Franciaországban nem jellemzők a magyarországi több százas állatállományú nagyüzemek. Míg nálunk a takarmányozás nagy részét silóval oldják meg, Franciaországban sokkal nagyobb a jelentősége a legeltetésnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!