Gazdaság

2009.06.29. 06:36

A mozdony tengerről álmodik

Csömödér - Majdnem gőzhajó lett a gőzmozdonyból - tréfálkozott az egyik vasutas annak okán, hogy Lasztonya térségében közel egy kilométer hosszan szinte a sínek magasságáig emelkedett a víz. A csömödéri erdei kisvasút napját szombaton ünnepelték.

Gyuricza Ferenc

Ebből az apropóból több érdekesség is várta az utazó közönséget. Csömödérben felvonultatták a teljes járműparkot, de ugyanitt vasút- és mezőgazdasági gépmodelleket is megtekinthettek az érdeklődők, míg a lenti végállomáson kialakított bemutatóterem meghosszabbított nyitvatartással várta a látogatókat.

- Az időjárás majdnem megtréfált bennünket - utalt a pénteki hatalmas viharra Kaliba Mihály, a vasútüzem vezetője. - A sínek egy része víz alá került, ám szerencsére szombatra annyira visszahúzódott, hogy nemcsak a dízel vontatású szerelvényeket, de a nehezebb gőzöst, a híres Ábelt is útnak engedhettük.

A csömödéri erdei kisvasúton jelenleg két nagy és tíz kisebb teljesítményű dízelmozdony, illetve egy gőzös teljesít szolgálatot. A szombati látogatók ezek mindegyikét megtekinthették, akárcsak a különböző teher- és személykocsikat. A legszebb kétségkívül az a szalonkocsi, amely akár egy konferencia megrendezésre is alkalmas.

- Nincs konkrét apropója annak, hogy miért éppen június utolsó hétvégéjére esik a csömödéri erdei kisvasút napja, a többi vasútüzemmel állapodtunk meg így - folytatta Kaliba Mihály. - Arra törekszünk ilyenkor, hogy népszerűsítsük magunkat, ezért nemcsak utazásra csábítjuk a közönséget, hanem igyekszünk további élményekkel szolgálni számukra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!