Gazdaság

2009.05.28. 02:28

Bálint gazda: a jövő a biogazdálkodásé

Gelse - A Virágos Magyarország 2008-as versenyében a Legvirágosabb Falu címet elnyert dél-zalai község lakóinak adott tanácsokat az európai megmérettetésre való eredményes felkészüléshez a népszerű Bálint gazda, akivel a mezőgazdaságban aktuális kérésekről beszélgettünk.

Kelemen Valéria

A televízió Ablak című műsorában régóta kertészeti tanácsokkal szolgáló dr. Bálint György amondó: a jövő a biogazdálkodásé.

- Azt kell elérni, hogy az legyen a normális gazdálkodás, ahol minden termény megbízható, tehát egyikben sincsenek olyan szermaradványok, amelyek az emberi egészségre ártalmasak - szögezte le a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, aki szerint a biogazdálkodásnak nem valami különlegességnek, hanem általánosnak kellene lenni. Ugyanúgy, mint manapság a kenyerek között a félbarna. Persze ehhez is elsősorban szaktudásra van szükség.

- Milyen tanácsot adna a gazdálkodóknak?

- Csak akkor permetezzenek, csak akkor használjanak növényvédőszert, amikor arra feltétlenül szükség van, s ha lehet, inkább kerüljék el! Ha pedig használnak növényvédő szert, mindig az előírt töménységben tegyék, a munkaegészségügyi és az élelmezés-egészségügyi rendszabályokat betartva. Akkor így bioterméket állítanak elő, s nyugodtan tehetik a gyerekeik, unokáik asztalára a gyümölcsöt és zöldséget, nem lesz benne semmi olyan anyag, ami az egészséget károsítaná. Nagyon pici kiskertem van, Budapest Sashalom nevű elővárosában, de szívesen mondom, hogy nekem sok kis kertecském van az országban. Ahol örömmel látnak, s jószívvel hallgatják meg a kertekkel kapcsolatos tanácsaimat. Ha pedig tanácsot nem tudok adni, annyit feltétlen megcsinálok, hogy legalább egy gyomot kihúzok a kertben, legyen valami értelme annak, hogy ottjártam.

- Egy icipici kert tulajdonosa számára van-e jó ötlete?

- Neki azt tanácsolnám, hogy ne válassza el egymástól a kertnek a két feladatát: azt hogy szép legyen és hasznos legyen. Mert a kettőt nagyon jól össze lehet egyeztetni. Egy szépen virágzó meggyfa tud olyan szép lenni, mint a legszebben virágzó díszbokor. akárcsak egy virágágyás. A kettő között nincsen természeti ellentét. Különösen most, amikor ilyen válságos gazdasági időket élünk, nagy szükség van arra, hogy minden területet kihasználjunk, mindenütt valamilyen hasznos és szép növényt termeljünk. Mert a szépség is otthonossá, kedvessé, kellemessé teszi az ember életét. S ha hozzá az még hasznos is, mert jóízű, egészséges, friss és zamatos valamit tudunk a család rendelkezésére bocsátani, akkor teljesítettük a feladatunkat.

- A klímaváltozás következtében melyik kultúrnövény kerül előtérbe?

- A klímaváltozást nálunk kevésbé lehet érezni, mint mondjuk Nyugat-Európa tengerparti országaiban, ahol már látják, hogy emelkedik a tenger vízszintje. Nálunk is emelkedett legalább egy fokkal az évi középhőmérséklet, ami már lehetővé teszi bizonyos növények termesztését, amelyek éppen a határán voltak a Kárpát-medencei, magyarországi termesztésnek. Olyan gyümölcsök például, mint a füge, a gránátalma, a datolyaszilva, a kivi, s a csemegeszőlők közül a mazsolaszőlők, amik eddig nem nagyon voltak nálunk honosak, már nagyobb biztonsággal termeszthetők. Ajánlanám a nagykanizsai, nagyon jó körülmények között termelőknek, hogy ezeket is ültessék, gazdagabbá téve azt a gyümölcsválasztékot, amelyet egyébként a magyar föld lehetővé tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!