Gazdaság

2009.05.22. 06:17

Akácvirágzás végén

Zalaháshágy - Hazánk méhészeti specialitása a rendkívül tiszta és értékes akácméz előállítása, ezért az akácvirágzás minden hazai méhész számára az év legfontosabb időszaka. Vége felé közeledik a finom illatú akác virágzása, mire számít belőle a méhész?

Hajdu Péter

Ez iránt érdeklődtünk a Zalaháshágyon élő Pass Gábor méhésztől, aki éppen a falu határában levő egyik méhésztelepén dolgozott találkozásunkkor. Ebben az időszakban egyébként minden méhész a kaptárai körül tevékenykedik. 


Pass Gábor méhész a lépesmézet rejtő kereteket ellenőrzi és csoportosítja, minőség szerint
Fotó: Katona Tibor

- Az Alföldön már május előtt megkezdődött az akácvirágzás, ott már vége van. Átlagosan két héttel korábban virágzik idén az akác. A tavasz kimondottan hűvös volt, és a korai virágzásra a méhcsaládok viszonylag gyengék voltak. Nem tudtak elég jól felfejlődni, kisebb a népességük, a gyűjtőtömegük a szükségesnél. Ezért kevesebb akácmézre számíthatok, jó, ha családonként 15-20 kilogrammot begyűjtenek. A kollégákkal folytatott beszélgetések alapján úgy tűnik, országosan is csak 20 kilogramm körüli átlagot fognak pergetni akácmézből a méhészek - mondja Pass Gábor.

A jól értesültség magyarázataként megtudtuk tőle, az akác időszaka annyira fontos mindenki számára, hogy ilyenkor szinte napi kapcsolatban vannak mobiltelefonon a méhészek az ország különböző részeiről, s adják egymásnak az információt. A méhész hozzátette, becslése szerint idén az elmúlt öt év leggyengébb méztermését várhatja összességében is. Ugyanis az akácot megelőző repcéből is keveset, 5-10 kilós átlagot pergettek a családoktól, az említett, várható akácméz mennyiség pedig szintén jócskán alatta marad egy közepes év 25-30 kilós családonkénti átlagának is.

- Az akácméz idei hivatalos felvásárlási árát még nem lehet tudni, de mivel nagyságrendekkel kisebb lesz idén a mennyiség, szerintem ezer forint körül alakul majd a kilónkénti ára - mondta a szakma minden évben egyik legkényesebb kérdéséről.

Pass Gáborék egyébként nem teljes mértékben az akácmézre hagyatkoznak, habár, mint elmondta, ez az alap minden méhész számára. Többféle készítményt állítanak elő az akácra alapozva, például diót, mákot, gesztenyét, és más adalékokat keverve értékesítik, továbbá, mivel értékesebb az akácméznél, lépesméz előállításával is foglalkozik. Ottjártunkkor éppen a készülő lépesmézzel foglalatoskodott.

- A méhcsaládok egy részét átállítottam lépesméz termelésre, mert megnőtt iránta a kereslet. Ilyenkor ellenőrzöm a kereteket, és átrendezem, csoportosítom, hogy minőségi lépesmézet tudjunk termelni.

Mint elmagyarázta, a méhek egy része a lép megtelt sejtjeit gondozza, és végül természetes fehér viasszal lepecsételi, lezárja a sejtet. A kivett félkereteken jól látszott, hogyan terjed bennük a lepecsételt lépfelület, s e lefedettség alapján osztályozta azokat. Mint elmondta, amelyik nem elég kiterjedt, szabálytalan, abból nem lesz lépesméz, majd e hét végén kipergeti belőlük az akácmézet.

A méhész 267 termelő méhcsaládjának mintegy harminc százalékát állította lépesmézre, a többiek pedig fajtamézeket gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!