Gazdaság

2009.04.22. 05:40

Maximumon kezdi a szezont a Balaton

Keszthely - A plusz felesleges vizet leeresztették, a Sió-zsilipet pedig szerda estig bezárják. A Balaton a szabályzatban meghatározott maximális, száztíz centiméteres szinttel kezdi a szezont.

Sámel József

- A zsilipet március másodikán nyitottuk meg, mivel a megengedett értéknél magasabb volt a tó szintje. Intenzív eresztéssel több mint hetvenmillió köbméternyi vizet engedtünk le a Balatonból, az állás ma 111 centiméter - fogalmazott dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, hozzáfűzve: a zsilipet csak fokozatosan, két és fél nap alatt tudják elzárni, a vízeresztés ma délután, illetve este fejeződik be.

- Másfél hónapon át zajlott a vízeresztés, a talaj felázott, a zsilipet nem zárhatjuk azonnal, akkor ugyanis a csatornában földbecsúszás történhetne.

A fokozatosság elvét tartották szem előtt a Sió-zsilip megnyitásakor is, majd következett az intenzív szakasz .

- Noha másodpercenként 28 köbmétert engedtünk le a tóból, annak vízszintje a sok eső, illetve belvíz miatt szinten maradt, illetve közben is növekedett. A szóban forgó időszakban párolgás sem volt. Induláskor 114 centimétert mértünk, ám volt nap, hogy ez az érték az imént említett okok miatt felkúszott 117 centire.

Az időjárás közben változott, nem esett annyi csapadék, így a Balaton vizét már hatékonyabban csökkentette a leeresztés. Dr. Csonki István azt mondja, a szabályzatban foglalt felső értékkel, száztíz centiméterrel kezdik a szezont, ami nagyon lényeges.

- A kilátásokat nehéz meghatározni, a hétnapos időjárás-előrejelzés az igazi. Természetesen ennél előbbre, öt grafikon alapján tervezünk, de így is lehetnek 10-20 százalékos eltérések. Az a fontos, hogy nyár végére kilencven centiméter fölött maradjon a tó vízszintje - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!