Gazdaság

2009.04.01. 02:29

Keresik a fényt az alagút végén

Nagykanizsa - A gazdasági világválság nem csak negatívumokat hozott a faipari vállalkozásoknak. Az optimista cégvezetők szerint sok problémával kell megküzdeniük, de kedvező jelenségeket is tapasztalhattak az elmúlt hónapokban.

Zalai Hírlap

- Az év első két hónapja nagyon rossz volt, szerencsére a faipari szakosztály egyesület által szervezett, nemzetközivé terebélyesedett kiállítás jól sikerült - közölte Horváth Ferenc, az egyik legnagyobbnak számító kanizsai faipari vállalkozás, a Fa-Feri Kft. vezetője. - A vásárlást pozitívan befolyásolta, hogy a lakosság fél a forint elértéktelenedésétől, és ezért sokan tartós használati cikkek, így például bútorvásárlásra szánták el magukat. Gyakorlatilag befektetésként fogják fel.

Ezzel párhuzamosan a magyarországi kereskedők részéről megnőtt az érdeklődés a hazai bútorgyártók termékei iránt. A miért könnyen megérthető, ha belegondolunk: Magyarország területére euróért hozzák be az eddigi bútorimport túlnyomó többségét jelentő lengyel termékeket. Márpedig a forint árfolyamgyengesége az uniós fizetőeszközzel szemben a lengyelországi áruk drágulását eredményezte.

- Ez nekünk jó, hiszen az egyik legnagyobb konkurensünktől szabadulunk meg - folytatta Horváth Ferenc. - Mindez persze nem jelenti azt, hogy fenékig tejfel az életünk. Nagyon is érezzük a válság hatásait, s keressük a problémákra a megoldást. Erősen gondolkozunk például az exportlehetőségeink bővítésén: Belgium, Hollandia és Szlovákia után most reális esélyt látunk arra, hogy betörjünk a szerb piacra is. A többiek is mozgolódnak, minden cég igyekszik lépéseket tenni a jövője érdekében, hiszen hosszú távon senki nincs biztonságban. A faipari szektor felbolydult és jelentős átalakulás közepén van - azt azonban nem tudnám megmondani, hogy mindezen folyamatoknak mi lesz a vége.

- Benne vagyunk a csalagútban, és bizony nem látjuk a fényt - vette át a szót Léránt Attila, a Léránt Lakberendezési Kft. vezetője. - A kereslet erősen visszaesett, bár ennek mértékét nehéz lenne most megmondani. Az év első hónapjaiban ugyanis mindig csökkent a bútorvásárlási kedv, ám az tény, hogy idén 10-30 százalékkal jobban, mint ahogy megszokhattuk. Ez pedig bizony magában rejt nagyon komoly veszélyeket, sajnos a leépítésektől is félni kell a bútoriparban manapság.

Aki állami - vagy akár európai uniós - támogatást tud szerezni, az könnyebben képes átvészelni a nehéz hónapokat. Ebben legalábbis megegyeztek az általunk megkérdezett faipari vállalkozók. A válság pozitív-negatív hatásaival kapcsolatban azonban már eltértek a nézeteik.

- Az euró erőssége a forinttal szemben pár hétig kedvező, ám csak addig, amíg elfogynak a raktáron lévő, amúgy külföldről beszerzendő alapanyagok, melyekért devizában kell fizetni - mutatott rá Léránt Attila. - Úgy látom, ennek csak akkor lesz vége, ha majd jóllaktak a bankárok.

- A termelési átfutásunk 2 hónap, úgyhogy most kezdjük el igazán érezni a válság hatásait - ezt már Hohl Lászlótól, a Kanizsa Bútor Kft. ügyvezető-tulajdonosától hallottuk. - Most igazából arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy ki kell várnunk kicsit: meglátjuk, mi lesz. Halljuk a szomorú híreket, a Zala Bútorgyár gondjairól - bár itt Nagykanizsán nagyobb magáncég is van, mint az egerszegi társaság -, meg arról, hogy állítólag elfogyott a munkahelymegtartó támogatásra szánt állami alap. Szóval félünk, de nálunk még nem volt leépítés, és ha lehet, nem is lesz.

A kanizsai faipari vállalkozók bíznak, hogy a minőségi bútorokkal átveszik az olcsó tömegbútorok piacát, a vásárlóerővel rendelkező emberek inkább őket választják. Mint elmondták, az utóbbi időben megnőtt a hozzájuk forduló kereskedők száma, s ez is ezt a trendet jelezheti. Márpedig ennek egyenes következménye lehet, hogy a kanizsai bútorgyártó vállalkozók átvészelik a világ gazdaságát megrengető vihart - amennyiben az nem erősödik, és nem tart elviselhetetlenül hosszú ideig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!