Gazdaság

2009.03.27. 03:28

Vörössel a déli parton

Nagyrada - Az uniós borreform nemhogy könnyítené, inkább nehezíti a termelők helyzetét - véli a Magyar Bor Akadémia által a tavalyi év bortermelőjének választott Konyári János borász.

zaol.hu

A Balatonboglári Borvidéken termelő-borászkodó Konyári János messze földön híres újító kedvéről: az 1990-es évek elején az elsők között jelent meg a piacon palackozott borokkal, s az a hír is járja, hogy Magyarországon ő alkalmazta először a barriqhordós érlelést. Időben gondoskodott a szakmai utánpótlásról is: ma már fiával, Dániellel közösen vezeti a Konyári-pincészetet. A szakember egy nagyradai szakmai fórum vendége volt a minap, itt váltottunk szót vele.

- Nincs hagyománya családunkban a borászkodásnak, én ugyanis Nyíracsádon születtem, ami nem tartozik a borvidékek közé. Az egyetemről kerültem Balatonboglárra, az állami gazdaságba, ahol igazi nagyüzemi borkészítés folyt. 1974-ben kezdtem borászkodni, jelenleg 33 hektár a családi birtok mérete, amelynek hetven százalékán vörösbort adó fajták díszlenek, s csak kisebb hányadot tesz ki a fehérbor-szőlő. Előbbiek közül jelentős mennyiségű a cabernet sauvignon, a merlot, a kékfrankos, a cabernet franc és a syrah, utóbbiak közt pedig a sauvignon blanc-t, a hárslevelűt és az olaszrizlinget említeném.

- A szakma egyik jeles képviselőjeként miként értékeli az uniós borreform intézkedéseit?

- Rengeteg a probléma, s nagyon szerteágazóak. A legnagyobb gondot az értékesítés, a jövedelmezőség körül látom, sok, és úgy tűnik, még több lesz az adminisztráció. Amit lehet, mindent megváltoztatnak, s ez nem könnyíti meg a dolgunkat. A hétköznapi halandó azt gondolná ugye, hogy majd egyszerűsítenek, ehhez képest mindig bonyolultabb lesz a rendszer. Az ember meg csak néz, hogy most tulajdonképpen mi is a cél: esetleg ellehetetleníteni a termelőt? Mert hogy a javát nem szolgálja ez az egész, az biztos.

- Hogy látja a magyar esélyeket az uniós piacon?

- Nagyon nehéz érvényesülni, a nagy bortermelő országokban túltermelés van. A nem bortermelő országokba pedig óriási mennyiségű import bor érkezik a harmadik világból, amellyel szintén meg kell küzdenünk.

- Önt a tavalyi év bortermelőjének választották. Mi lehet a siker titka?

- A borászatban csak nagyon keveset lehet hibázni. Aki sokat téved, menthetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!