Gazdaság

2007.12.04. 03:29

K+F-ből exporttermék

Bagod (hp) - Kevés vállalkozás használja ki a pályázati lehetőségek közül a kutatás-fejlesztési (KF) kiírásokat. E pályázati terület nagy bonyolultságú, összetett feladatok támogatására szolgál.

Hajdu Péter

A gépgyártó vállalkozás két fő profilban folytatja munkáját, egyrészt a németországi partnere számára alkatrészgyártással foglalkozik, ezenkívül saját tervezésű emelőgépeit értékesíti a világpiacon. Mint Fekete László, a cég tulajdonos vezetője elmondta, e kétféle piaci igény fele-fele arányban határozza meg munkájukat, s az említett KF pályázat eredményeként egy újabb, saját tervezésű személyemelőt hoztak létre.

- A teljes fejlesztés költsége 25 millió forint volt, amiből 50 százalékot lehetett finanszírozni a kutatás-fejlesztési pályázatból. Egy tervező szoftver vásárlásra, a Műszaki Egyetemmel elvégeztetett anyagszilárdsági vizsgálatokra, a tervezésre és a prototípus legyártására adott lehetőséget a pályázati támogatás, aminek révén egy lánctalpas személyemelőt hoztunk létre. Jelenleg a sorozatgyártás első darabját készítjük, mert már a jövő évre 40 biztos megrendelést kaptunk rá - mondta Fekete László.

A cég, mint vezetője elmondta, egész évben túlterheléssel küzdött, mivel a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodva nem termelhetnek raktárra. A vevők igényeihez történő gyors alkalmazkodás azt jelenti, hogy az év végi utolsó napokban is feszített termelés és kiszállítások folynak, amelyek eredményeként mintegy 10 százalékos bevételnövelés várható.

Ezek is érdekelhetik