Garabonc

2017.01.06. 14:27

Felzárkóztatni a lemaradókat - Saját erőből működteti tanodáját a roma nemzetiségi önkormányzat

Garabonc – Nehéz feltételek közepette ugyan, de felzárkóztató tanodát működtet a rászoruló gyermekek számára a helyi roma nemzetiségi önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Bogdán Ferenc Elemér elnöktől megtudtuk, tavaly április elsejével nyitotta meg kapuit a tanoda.

– A nemzetiségi törvény írja elő, de ettől függetlenül is a legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy elősegítsük a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását – bocsátotta előre Bogdán Ferenc Elemér. – Mivel településünkön már nem működik iskola, úgy gondoltuk, hogy hétvégente, szombatonként 8 és 12 óra között, felzárkóztató jelleggel elindítjuk ezt a tanodát. Nemzetiségi önkormányzatunk együttműködési megállapodást kötött az Európai Roma Fiatalok Egyesületével, s pályázatot nyújtottunk be a tanoda működtetésére, de az sajnos, tartaléklistára került. Ennek ellenére csináljuk tovább önerőből, és reménykedünk benne, hogy előbb-utóbb kapunk hozzá állami támogatást is.

Saffer Szilvia pedagógus a gyerekekkel az egyik foglalkozáson
Fotó: Gergely Szilárd

Az elnök azt mondta: terveik közt szerepel, hogy tanodájukba ne csak a helyi nebulók járjanak (jelenleg 22 fő), hanem a térség rászoruló gyermekei is. Ennek érdekében a környező roma nemzetiségi önkormányzatokkal is felveszik a kapcsolatot: a tanodai részvételért nem kérnek semmit, pusztán azt, hogy a gyerekek oda-vissza szállítását a partnerek oldják meg.

– Természetesen, a tanoda díjmentes, ceruzákat, füzeteket mi vásárolunk és minden foglalkozásra szolgálunk egy kis nassolni valóval is, szendvicseket készítünk, üdítőt veszünk – tette hozzá. – Még két pedagógusra szükség lenne, de egyelőre csak egyet engedhetünk meg magunknak – ha változik a finanszírozás, bővülhet a létszám.

Az elnök azt is mondta: szeretnék, ha a tanodát nem csak romák keresnék fel, hanem a többségi társadalomból jövő gyermekek is – ennek azonban egyelőre nem látni jelét, pedig egymás elfogadásához szükség lenne erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!