Foci

2013.04.25. 16:33

Nagykanizsán három ország futballszakemberei találkoztak

Nagykanizsa - A Magyar Labdarúgó Szövetség edzőképzésért 2013 elejétől felelős koordinátora, Szalai László vezetésével Nagykanizsán három ország futballszakemberei találkoztak. A szakmai összejövetelen az együttműködés lehetőségét is megvitatták.

A  házigazda magyar mellett a horvát és a szlovén szakemberek  küldöttsége  ismertette a sportág említett országokbeli utánpótlásának felépítését, illetve magát az edzőképzést.  A Magyar Futball Akadémia szakmai igazgatói tisztségét 2007 óta betöltő Szalai László részletesen mutatta be a honi edzőképzés jellegét, a magyar labdarúgás utánpótlásának kiválasztási modelljét, kitérve arra is, hogy az évekkel korábban ismét életre hívott Bozsik-program után következik az időközben még hangsúlyosabbá tett az akadémiai képzés.

- A cél egyértelmű, olyan környező országokkal is szeretnénk együttműködni, ahol arányait tekintve a labdarúgásba  sok gyermek kerül és ebből a képzési rendszerből jön  ki, mint  futballista - vázolta a kezdeményezés alapját a magyar szakember. - Szükségesek az ilyen irányú tapasztalatok, ezzel is bővíthetjük szakmai ismereteinket, és az elkövetkezendőkben mind az ilyen fajta, mind az olyan jellegű közös munkának lehet jövője, mint például a közös utánpótlás tornák rendezése, lebonyolítása.

Szalai László  (a kép előterében) a magyar edzőképzés felelőse horvát és szlovén kollégákkal egyeztetett  Fotó: Szakony Attila

Mint a fentiekből is kiderülhetett, a magyar edzőképzésben egyértelmű a nyitás az utánpótlásban dolgozó szakemberek felé, akik egyben a sportág alapjának megteremtői is. Azt már a horvát részről a dél-zalai városba érkezett Sreten Cuk, a Horvát Labdarúgó-szövetség instruktora hangsúlyozta, hogy a fiataloknál nem szabad csak és kizárólag eredmény centrikusságban gondolkodni, sokkalta inkább olyan szakemberek kellenek a rendszerbe, akik keze alatt valóban a képzésen van a hangsúly.

A megbeszélésen külön hangsúlyosak voltak Branko Elsner szavai, ő a szlovénok futballszövetségének részéről mint az edzőképzés első embere volt jelen. Részletesen mutatta be labdarúgásuk működési környezetét, amely egy mindössze kétmillió lakosú országban is lehet eredményes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!