Foci

2010.11.02. 17:01

Vízbe szálltak a focisták

A közelmúltban „kötött házasságot” a ZTE FC és a Landorhegyi LSC utánpótlás labdarúgó-szakosztálya. Az elöljárók máris új képzésekről számoltak be.

Bóbics László

– Örömteli, hogy a kapcsolatunk gyorsan és zökkenőmentesen realizálódott – kezdte Szabó Imre, a ZTE utánpótlásképzésének vezetője. – Ezzel a lépéssel még színesebb, sokoldalúbb lett a nevelés. Újabb lehetőségek nyíltak a gyerekek előtt. Az a legfontosabb, hogy minél több fiatal kapjon olyan képzést, aminek a segítségével NB I-es csapatunk közelébe kerülhet.

Jelenleg 160 gyerekkel dolgoznak a ZTE-LSC-nél.

– Van egy fixnek mondható keret, s mellette még ott vannak az óvodások, ahol remélhetőleg tovább emelkedik majd a létszám. Újdonsággal is szolgálunk, az U10-es korosztályban speciális mozgáskoordinációs edzések is vannak. Ebben többek közt a Landorhegyi Általános Iskola is segít – összegzett Balatoni Beáta, a ZTE Landorhegyi LSC elnöke.


– Hat edzőnk és sok tehetséges gyerekünk van – kezdte Preisinger Sándor, az LSC szakmai vezetője, aki NB I-es gólkirály és válogatott futballista volt. Később elvégezte a pro licences edzőképzést és több tanári diplomája is van. Az utóbbihoz gyorsan hozzátette: ez hátrányos helyzetűvé is tesz. Majd így folytatta: – Szabó Imrével nagyon sokat beszélgettünk, abban állapodtunk meg, hogy amolyan nulladik lépésként a gyerekeket alkalmassá kell tenni a futballra. Az iskolai testnevelés és a napi szakmai munka nincs olyan szinten, hogy ne lenne erre szükség. Ezt remélem nem érti félre senki, nem bántásként mondom – én is tanár vagyok –, egyre többször bebizonyosodik, nagy szükség van a mozgáskoordináció javítására. Ezt nevezhetjük akár mozgáskorrekciónak is, ami a korosztálynak megfelelő tornát foglal magába. Igények szerint az alsó- és a felsőtest erősítéséről is szó van. Ez persze nem azt takarja, hogy súlyzózunk, de az ízületeket és az izmokat kellően szeretnénk megerősíteni. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél jobban megelőzzük az esetleges sérüléseket. Ha ezen túl vagyunk, nyugodt szívvel kivihetjük őket a futballpályára.  Aztán idővel kiderül, hogy kiből lesz labdarúgó és kiből nem. Ez fontos ahhoz, hogy egészséges felnőttek legyenek és a későbbiekben a mozgás szinte napi kényszer legyen. A spanyolviaszt nem mi találtuk fel, ezeket a dolgokat külföldön már régen alkalmazzák, csupán arra törekszünk, hogy minél színvonalasabb képzést kapjanak a gyerekek.

– Állítólag más terveik is vannak?

– Igen, már említettem, hogy Imrével nagyon sok mindenben egyformán gondolkodunk a futballról, és több elképzelésünk is van. Mivel gyerekekről van szó, a klubok mellett a város egyes cégeinek a támogatását is szeretnénk megnyerni. A minőségi előrelépéshez újabb és újabb források kellenének. Az étkezés is nagyon fontos, de ezen a feladaton az elnökassszony is munkálkodik már. Ezeknek a gyerekeknek „épülni” kell, fizikálisan és mentálisan is. Ebben a speciális étrend sokat segíthet. A családok nagy része ezt nem tudja előteremteni. Ez is egy fontos feladat. Nagyon sok feltételnek kell tejesülni ahhoz, hogy valaki NB I-ben vagy annál magasabb szinten futballozzon. A mai világban az említett dolgok már nélkülözhetetlenek a töretlen fejlődéshez. Addig pedig ki lehet járni a stadionba és szidni a felnőtteket. Ők a mai igényekből nem sokat kaptak meg – beleértve az én korosztályomat is. 


AMIKOR SZERETIK AZ EDZÉSEKET
A speciális koordinációs munka nem egyedi, de Magyarországon nem tartozik a gyakori képzések közé. A ZTE-Landorhegyi LSC focistapalántáinál a vízben végzett gyakorlatokat az XXL Fitness Klub egyik edzője, Czinder Enikő irányítja. Ezeken a foglalkozásokon az ízületek és az izmok fejlődése – különösebb terhelés nélkül – hatékonyabb, mint a szárazföldön végzett gyakorlásoknál. Arról meg nem is beszélve, hogy a gyerekek nagyon élvezik ezeket a tréningeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!