Foci

2010.07.07. 19:00

Világbajnoki döntőben az Európa bajnok!

A spanyol válogatott történelmet írt szerda este Durbanban, hiszen fennállása során először került vb-döntőbe. A mérkőzés összképe alapján teljesen megérdemelt a hispánok sikere, akik taktikailag múlták felül a nationalelfet. Spanyolország vasárnap a johannesburgi döntőben Hollandiával küzd meg a vb-trófeáért!

zaol.hu

Németország - Spanyolország 0-1 (0-0)

Durban, Moses Mabhida Stadion. Vezeti: Kassai Viktor (magyar)

Németország: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, J. Boateng – Schweinsteiger, Khedira – Trochowski, Özil, Podolski – Klose. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – Iniesta, Pedro, Villa. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Mindenképpen érdekes meccs a mai, hiszen az Euro 2008 döntőjének a "visszavágóját" láthatjuk, ezúttal a világbajnoki elődöntőben. A helyzet talán annyiban más, hogy ezúttal nem a spanyolok, hanem a bombaformában lévő németek a favoritok.

A 4. perc meghozta az első "befutást"... egy vuvuzelás fiatalember merészkedett be a pályára. Nem baj, ilyet sem láthattunk eddig a vb-n.

Az első helyzet  David Villa előtt adódott az 5. percben, Pedro passza után a spanyol bombázó becsúszva kapura lőtt, de a jó ütemben kimozduló Manuel Neuer hárított. Az első tíz perc spanyol mezőnyfölényt hozott.

A félidő hátralévő részében felváltva kerültek fölénybe a csapatok, de igazi lehetőségig egyik csapat sem jutott. A nagy tét rányomja a bélyeget a csapatok játékára. A spanyolok próbálkoznak, ahogy a németek is, de egyelőre utóbbiak nem igazán mutatnak sokat az eddig tapasztalt kreatív futballjukból. Ha nem vb elődöntő lenne, azt is mondhatnánk, hogy pocsék félidőt láttunk. Talán a folytatás...

A második játékrész mindjárt nagy spanyol lehetőséget hozott: a 48. percben Pedro cselezgetett a bal oldalon, visszagurított labdáját Xabi Alonso úgy 25 méterről mellélőtte. Egy perccel később ismét utóbbi próbálkozott, ezúttal már közelebb járt a sikerhez, ám a kaput most sem találta el.

Az 55. percben Xavi-Iniesta-Villa a labda útja, utóbbi a 16 jobb sarkáról tüzel, csavarása centikkel Neurer kapuja mellett megy el.

Most már egyértelmű fölényben játszik a spanyol csapat. Az 57. percben Xabi Alonso visszagurítása után Pablo lő kapura, Neurer nagy bravúrral véd, a kipattanó labda Iniesta elé kerül, akinek beadása jobbról élesen elmegy Villa és a német kapu előtt. Óriási helyzet volt!

A spanyol fölény után német ziccer alakult ki: Podolski bal oldali beadása átszállt a védők fölött, Kroos teljesen üresen vehette át a labdát, de óriási helyzetben Iker Casillast találta telibe.

A futball örök törvénye: ha kihagyod a helyzeted az megbosszúlhatja magát! Ezúttal is így történt, hiszen Kroos nagy helyzete után a 73. percben a bal oldalról Xavi tekert középre egy szögletet, Puyol és Piqué ugrott fel a labdára, végül előbbi fejelt Neuer hálójába. Vezet az Európa bajnok! 0-1

A gól után a spanyolok már kézben tartották a meccset a fennmaradó időben, Spanyolország jutott a vasárnapi döntőbe. A német csapat nem tudta azt a játékot nyújtani amit korábban az angolok és az argentinok ellen igen. A brozéremért Uruguay lesz az ellenfelük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!