Foci

2010.05.12. 11:41

Így kell rúgni a tökéletes 11-est

A liverpooli John Moores Egyetem kutatói hosszú évek vizsgálatai után leírták a tökéletes 11-es rúgás "receptjét", mely így hangzik: rúgd magasan, bal, vagy jobb oldalra, 90-104 km/órás sebességgel.

MTI

Az elemzések alapján ugyanis az ennél gyengébb lövés esélyt ad a kapusnak a hárításra, míg az erősebb arra, hogy célt téveszt a próbálkozó.
A jó tanácsok között van továbbá, hogy a rúgó gyorsan, a jeladás után kevesebb mint három másodperccel végezze el a kísérletet, mert így sikerülhet a legkönnyebben meglepni a kapust, de szintén segít, ha legalább 13 mp-ig kivár a rúgással, mivel a hálóőr ennyi idő után elbizonytalanodik.
Az ideális "roham" 4-6 lépéses, a legrosszabb pedig a tíz méteres. Megkönnyíti a rugó dolgát, ha megvárja, amíg a kapus elmozdul, de a labdához érve 0.4 másodpercnél tovább nem szabad várni a lövéssel.
Az elemzés kitér arra is, hogy az esetek túlnyomó többségében - kétharmadában, háromnegyedében - góllal végződik a büntetőrúgás, azaz a lövő játékos sikerével, ám ennek megfelelően a nyomás is sokkal nagyobb a büntetést végrehajtón, hiszen a kapust akkor sem marasztalja el senki, ha nem tud hárítani, ellentétben a rúgóval.
A kutatásvezető Greg Wood szerint az a legeredményesebb módszer, ha a lövő előre kiválaszt egy pontot a kapuban, és azt célozza. Ennek elsajátítására a legjobb módszer a rengeteg gyakorlás az edzéseken, annak ellenére, hogy a meccs feszültségét nem lehet így modellezni. A szakember Puskás Ferenc példáját hozta fel, aki egy 25 cm átmérőjű korongra lőtt számolatlanul, mely 80 cm-re helyezett el a kapufától.
A kapusok számára is vannak tanácsaik a kutatóknak. Szerintük nagy biztonsággal megállapíthatják, hogy merre rúgja majd a labdát a lövő, ha a hálóőr a roham végén figyeli az ellenfél csípőjét. Hongkongi elemzők szerint pedig ha a kapus 5-8 cm-re elmozdul a gólvonal közepétől balra vagy jobbra, rábírhatja a rúgót, hogy a felkínált oldalra rúgjon, s nagyobb eséllyel háríthat.
Szintén fontos, hogy milyen színű mezben véd egy kapus. A Chichester Egyetem sportpszichológusai 40 angol labdarúgóval egy héten keresztül rúgattak büntetőket egy kapusnak, aki mindig más színű mezt viselt. Az adatok alapján a piros mez volt a leghatásosabb, amikor ugyanis a kapus ebben volt, a lövéseknek mindössze 54 százaléka lett gól. Sárga mezben 69, kékben 72, zöldben pedig 75 százalék volt az arány. A pszichológusok szerint ennek az az oka, hogy a piros a veszély színe.

Ezek is érdekelhetik