Foci

2009.07.31. 02:29

Felosztották a megyét

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Labdarúgó Szövetséghez (ZMLSZ) beérkeztek a nevezések és ma rendezik az időpontegyeztetést a csapatok részére, amely után a végleges sorsolás is elkészül. Az új rendszerű, három szintű megyei bajnokságban összesen 123 csapat kezdi meg a küzdelmeket.

Kerkai Attila

Már többször szó esett róla, hogy a 2009-2010. évi megyei labdarúgó-bajnokság három osztállyal rajtol, hiszen az eddigi városkörnyéki pontvadászatok sorozata oly módon változik, hogy területekre oszlik megyén belül. A ZMLSZ-nél öt csoportot (észak, dél, kelet, nyugat és közép) alakítottak ki, és a III. osztályba 75 együttes nevezett, a másik két bajnokság kiírása nem változott. Vagyis, az I. osztály 16 csapattal rajtol, míg a II. osztály - északi és déli eloszlásban - összesen 32 együttest foglal magába.

- Új rendszerű bajnokság kezdődik, amely a csapatok igényeivel összhangban lett módosítva - ezt már Józsi György, a ZMLSZ elnöke fűzte hozzá a változásokhoz. - A területi elvek érvényesítését tartottuk a legfontosabbnak, ami a III. osztályban nagyon fontos volt.

Az elnök azt is elmondta: a harmadik vonalban csak az északi és a déli csoportban tették kötelezővé a tartalékcsapatok indítását, a középső régióban mindez egyelőre az ajánlott kategóriába tartozik. Azaz nem kötelező, de vajon miért nem egységes ez a rendelkezése a szövetségnek?

- A két érintett csoport főleg Zalaegerszeg és Nagykanizsa körzetére koncentrálódik, ahol jóval több a játékos és könnyebb kiállítani tartalékcsapatot is - válaszolt az elnök. - A többi terület az elöregedő, aprófalvas településeket foglalja magába, ahol a klubok, ha megfeszülnének sem tudnának kiállítani plusz még egy csapatot. Természetesen mi is szeretnénk, ha mindenhol lenne tartalékegyüttes, azonban sok helyütt mindez kivitelezhetetlen. A III. osztály csoportelsői jutnak fel a II. vonalba, s függetlenül attól, hogy előzőleg melyik csoportban szerepeltek, ott már a feljutóknak is kötelező lesz megfelelni a követelményeknek, azaz mindenképpen indítaniuk kell tartalékegyüttest.

Az átszerveződéssel az eddigi határok is átíródnak, ám fontos az is, hogy a III. osztály küzdelmeit továbbra is az adott térség városi labdarúgó szervezetei (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti) a lebonyolítók, illetve a középső csoportot a ZMLSZ versenybizottsága felügyeli.

Egy tavaly meghozott rendelkezés viszont egy évvel a hatálybalépése után módosul. A két, 21 éven aluli labdarúgó szerepeltetése most is kötelező lesz a kezdőcsapatokban (ez a rendelkezés csak az I. osztályban érvényes), azonban sérülés és csere esetén nem kötelező hasonló korú játékossal váltani. A kérdés persze az: nem visszalépés-e mindez a korábbiakhoz képest?

- Azt gondolom egyik edző sem ellensége önmagának és aki 21 éven aluli, de tudása alapján ott a helye a csapatban, úgyis játszani fog - válaszolta a felvetésre Józsi György. - Amúgy pedig a csapatok kérték a módosítást szakmai indokokra hivatkozva.

A megyei bajnokság küzdelmei augusztus 15-16-án kezdődnek, előtte viszont augusztus 9-én Magyar Kupa megyei fordulót rendeznek, melyben valamennyi csapatnak kötelező lesz az indulás. S még egy fontos változás a végére: a megyei bajnokságban is érvénybe lép az a rendelkezés, hogy csak az ötödik sárga lap után jár automatikus egymeccses eltiltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!