Foci

2009.03.27. 03:29

Indul a fociosztály!

Zalaegerszeg - Az önkormányzat - felvállalva az ügyben a városra háruló szerepet - legutóbbi közgyűlésén áldását adta a ZTE Labdarúgó Alkadémia indulására. Az ifjú labdarúgó-tehetségek szeptember elejétől a Deák-Széchenyi SZKI-ban kezdik majd meg tanulmányaikat.

Kerkai Attila

Az elmúlt néhány évben sorra létesültek a labdarúgó akadémiák idehaza, s két éve Zalaegerszegen is elhatározták ennek megszervezését. A remények arról szólnak, hogy hosszú távú és eredményes nevelőmunka kezdődhet. A ZTE Labdarúgó Akadémia létrehozásának koncepciójáról a legutóbbi közgyűlésen született végleges döntés, hiszen az önkormányzat saját iskolarendszerén belül teremt lehetőséget a ZTE tehetséges labdarúgóinak nevelésére, 14 és 18 éves kor között.

A Deák-Széchenyi SZKI-ban, sportiskolai tanrendben működő, 25-35 fő közötti osztály szervezése természetesen már gőzerővel folyik és Nagy Mihály, a ZTE FC utánpótlás szakágának vezetője nem tart attól, hogy jelentkező híján esetleg mégsem indulhatnak majd el. Ám adódik a kérdés:a most elfogadott koncepció azonos-e azzal, amit korábban szorgalmaztak a klubnál?

- Eredetileg úgy terveztük, hogy saját alapítványunk hoz létre egy iskolát, azonban mindez komoly oktatástechnikai problémákat vetett fel - mondta Nagy Mihály, amikor a részletek miatt megkerestük. - Ezért volt segítségünkre az, hogy a Deák-Széchenyi iskolában megfelelő helyet és lehetőséget kaptunk az osztály indítására. Gimnáziumi képzést kapnak majd a fiatalok, ezen belül emelt szintű angol és informatikai oktatással.

Külön tanrendben tanulhatnak a fiatalok, hiszen ez az egyik lényege és sarkalatos pontja az akadémiai képzésnek. Nagy Mihály is ebben látja az igazán lényeges előrelépést, mert - mint mondja - ezzel tudnak valóban pluszt adni a hallgatóknak.

- A magas szintű sportoláshoz szükséges feltételeket meg kell teremteni, s ebben nagy segítség egy ilyen jellegű képzési forma - állapította meg Nagy Mihály. - A futballosztályban a gyerekek tanrendje az edzésekhez igazodik, így amikor két tréninget tartunk egy nap, a fiatalok az első két órában tanulnak, majd edzés következik, utána megebédelnek és újabb három tanóra vár rájuk. A délutáni edzést követően a tanulószobában folytatódik számukra a nap, s mi azt tervezzük, hogy az Egerszegen élő és nem kollégista tanulóink számára is kötelező legyen a késő délutáni foglalkozás.

A kék-fehéreknél nem titkolják, nagy reményeket fűznek az akadémia indulásához, hiszen egyfajta bázist is biztosíthat a térségben. A feltételeken viszont folyamatosan javítani szeretnének. S hogy mibe kerül majd mindez?

- A klub költsége egyelőre annak az öt vagy hat kollégiumi szobának a felújítása lesz, amelyekbe a gyerekek szeptemberben beköltöznek, hiszen megfelelő komfortot biztosítani kell számukra - említette Nagy Mihály. - Ezzel kapcsolatban azt is megfogalmaztuk: semmi fölösleges luxust nem akarunk vállalni, a célnak megfelelő körülmények - melyek az átlagosnál mindenképpen magasabb nívón állnak - viszont elengedhetetlenek. Elsősorban a megyéből és Zalaegerszegről szeretnénk beiskolázni gyerekeket, s úgy reméljük, négy év múlva már összesen négy évfolyamon, száz-százhúsz hallgatóval működik majd az akadémia. És azt is tervezzük, hogy mire ezek a gyerekek befejezik a középiskolát, a tanrendi ismereteiken kívül már alapfokú edzői képesítéssel, játékvezetői vizsgával és sportmenedzseri ismeretekkel is rendelkezzenek.

Az akadémiának nem lesz külön vezetője, hanem a ZTE FC utánpótlás szakágán belül működik majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!