Fityeház

2015.03.24. 15:25

Csődbe viszi a falut az óvoda fenntartása?

Fityeház - A megyei horvát nemzetiségi önkormányzat segítségét kéri a település polgármestere, ugyanis a nem kielégítő finanszírozás miatt az óvoda lassan csődbe viszi a falut.

Horváth-Balogh Attila

A 663 lakosú, horvát ajkú település utolsó intézménye az óvoda. Már az iskola 2007-es megszüntetése nagy felháborodást váltott ki a fityeházi lakosság körében, egy évvel később pedig az önkormányzat romló pénzügyi helyzete miatt a művelődési központot is megszüntették. 2013-ban hiába alakult át az állami finanszírozás, most az még több kötelezően ellátandó feladat tekintetében mutat alulfinanszírozottságot. Azóta évről-évre 5 millió forint körüli támogatás igénylésére kényszerül az önkormányzat azért, hogy likviditási gondjait mérsékelje. Tavaly ősszel már 8 milliót kértek az államtól, de sajnálatos módon egyetlen forintot sem kaptak...

A tartozások miatt idén 15 millió forint a hiány, miközben a kiadási oldal 75 milliós. Az óvodára ebből közel 5 milliót költ az önkormányzat, ami a helyi adóbevételek csaknem 91 százaléka.

- Egy csoportos nemzetiségi óvodát tartunk fenn, de alacsony a gyereklétszám, mindössze 12 fős - mondta el Tatai István polgármester. - Emiatt egyre nagyobb erőfeszítésünkbe kerül az intézmény működtetése, főleg, hogy a következő években várhatóan tovább csökken a gyermeklétszám. A zuhanórepülés azóta tart, amióta a nemzetiségi intézmények nem részesülnek külön normatív támogatásban. Ezért önerőből már nem bírjuk tovább fenntartani az óvodát, kormányzati segítségre van szükségünk. Igen, be is zárhatnánk az ovit, ha a köznevelési törvény nem úgy szólna, hogy ha 8 gyermek szülője kéri, úgy az önkormányzatnak mindenképpen fenn kell tartania az intézményt. És mind a 12 szülő kérte, mondván, ez a falu egyetlen megmaradt intézménye. Ha tehát nem változik a finanszírozás, júniusra csődöt jelenthetünk...

A falu vezetése most a megyei horvát önkormányzat segítségét kéri, hogy a nemzetiségi hagyományokkal bíró önkormányzatok újra megkaphassák a plusznormatívát. Vargovics Józsefné, a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: csütörtökön kerekasztal-beszélgetést tartanak a témában, melyre meghívták az országgyűlési képviselőket, illetve Gugán Jánost, az országos horvát önkormányzat elnökét és a magyarországi horvátok szószólóját, Hepp Mihályt is, hogy a támogatásukat, közbenjárásukat kérjék az ügyben.

- Fontos, hogy az óvoda megmaradjon, hiszen a gyerekek identitástudata szempontjából stratégiai a jelentősége - mondta Vargovics Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!