Irány Franciaország!

2019.02.27. 13:20

Fedezze fel a Loire menti kastélyok csodálatos világát!

Ebben a mesebeli épületeiről közismert, a turisták által oly kedvelt folyóvölgyben találkozik az építészet, a kultúra és a romantika.

Tartson velünk a Fanny magazin és a Vasárnap Reggel összeállításának köszönhetően, és kukkantson be néhány kastélyba a franciaországi Loire folyó völgyében!

A leghíresebb

Ha a régió legjelentősebb városából, Orléans-ból indul, ott elsőként a Jeanne d’Arc életét bemutató emlékházat érdemes megtekintenie. A település persze még számos más látnivalót is tartogat, de ha az a cél, hogy megnézze a legszebb kastélyokat a környéken, akkor haladjon tovább az autóval alig egyórányira található Chambordba, amelynek a közelében az egyik leghíresebb Loire-völgyi kastély is áll. Az épületet, amelyet reneszánsz mesterműként szoktak emlegetni, egy Párizs-méretű nemzeti park veszi körül. Tegyen itt egy sétát, vagy járja körbe kerékpárral, így biztosan nem zavarja meg a terület gazdag élővilágát! A több mint négyszáz szobás chambordi kastélyban kiállításokat és koncerteket egyaránt szerveznek.

Több mint 400 szobája van Chambord kastélyának
Fotó: Soberka Richard / Hemis / AFP

Még mindig lakják...

Innen húszpercnyire érdemes meglesnie Cheverny mind a mai napig használt vadászkastélyát. A mértani pontossággal megtervezett 17. századi épület tökéletesen szimmetrikus, a homlokzatát pedig olyan fehér kövek díszítik, amelyeket a közeli bányából hoztak. Az épület látogatható, amikor a ház ura és annak családja épp távol van.

Cheverny kastélyának fegyverszobája
Fotó: Isabelle Boitet / Photononstop / AFP

A hölgyek kastélya

Továbbhaladva a Loire mellékfolyója, a Cher mellett álló csodálatos épülethez, a Chenonceau-i kastélyhoz jut. Az impozáns alkotást hölgyek kastélyának is nevezik, mivel története során hat befolyásos asszony, többek között Medici Katalin élt itt. A kastély szárnyai mint hidak ívelnek át a folyón, önmagában is csodálatos látványt nyújtva. Emellett lenyűgöző franciakertjei, valamint az impozáns festészeti és gobleingyűjtemény miatt is érdemes elidőzni itt.

Chenonceau kastélya a folyó fölé épült
Fotó: Escudero Patrick / Hemis / AFP

Ahol Da Vinci nyugszik

Amboise, a bájos történelmi város legkiemelkedőbb épülete a lenyűgöző gótikus és reneszánsz bútorgyűjteménnyel büszkélkedő királyi kastély. Számos irodalmi személyiség és művész is szívesen ellátogatott ide, Leonardo da Vinci pedig a kápolnában nyugszik. Érdemes megtekintenie a VIII. Károly által építtetett királyi lakhelyet, továbbá feltétlenül tegyen egy sétát a pompás kertben is, ahol a Loire folyó az úr. Ha nem Orléans, hanem Párizs felől érkezik, akkor mindössze egy órát kell utaznia a fővárosból, hogy beléphessen ebbe a mesébe illő kastélyba.

Amboise, Leonardo da Vinci nyughelye
Fotó: Sonnet Sylvain / Hemis / AFP

Séta a parkban

A Tours-tól 15 kilométerre fekvő Villandry kastély a kertje révén vált világhírűvé. Alapja a 12. században erődnek készült, a később ráhúzott épület stílusában pedig nem a többi kastélyra jellemző olasz jellegzetességek jelennek meg, hanem a francia egyszerűség. Az évszázadok során mind az épület, mind a kertje számos változtatáson esett át. Utóbbi egy parkkomplexum, amelyet három különböző szinten alakítottak ki más-más vezérelv mentén, így született meg a díszkert, a labirintus és a zöldségeskert. Itt sétálni igazi lelki feltöltődést jelent.

Ne hagyja ki!

 • Biciklivel a völgyben

 • Fedezze fel a környéket kerékpárral! A Loire á Vélo útvonal több különböző nehézségi szintű és hosszúságú szakaszt foglal magában, amelyeken végigkerekezve egészen a nyugat-franciaországi tengerpartig eljuthat. További információk: www.cycling-loire.com

 • Egészségére!

 • A vidék híres a borairól is, ezért ha erre jár, mindenképpen iktasson be egy rövid kóstolót! Sancerre-től egészen az Atlanti-óceánig borospincék és kedves borászok várják a látogatókat. Feledhetetlen élmény a helyi szőlőkben megpihenni.

 • Plusz egy élmény

 • A Centre régióban található az ország legjelentősebb állatkertje, a ZooParc de Beauval, ahol 600 különböző fajjal találkozhat, mégpedig olyan helyszíneken, amelyek a lehető legjobban hasonlítanak a természetes élőhelyükre. További információk: www.zoobeauval.com.

  Borítókép: Turisták Villandry kastélyánál

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!