garatszakadás

2018.01.20. 14:00

Komoly baja lehet, ha elfojtja a tüsszentést

Egy 34 éves férfi súlyos garatsérülést szenvedett, mert befogta az orrát és a száját egy erős tüsszentési inger közben.

Egy brit orvosi folyóirat beszámolója szerint a páciens, egy amúgy makkegészséges férfi nyelési fájdalmakkal, rekedtséggel és nyaki duzzanattal fordult orvoshoz egy leicesteri kórház sürgősségi osztályán egy heves tüsszentési inger elfojtása után.

A szakorvosi vizsgálat kizárta, hogy a problémát valamilyen éles tárgy lenyelése okozta volna és mivel a páciens panaszai az elfojtott tüsszentés után jelentkeztek,

az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a tüsszentés erővel való elfojtása okozhatott szövetszakadást a garatban és még a mellkasba is légbuborékok szivárogtak le.

Hogy megelőzzék a fertőzést és az esetleges egyéb szövődményeket, a férfit felvették a kórházba, ahol egy héten át csövön táplálták és antibiotikummal kezelték.

Tüsszentésekor a levegő 240 kilométeres sebességgel távozik belőlünk, ezért elfojtása komoly károsodást okozhat – kommentálta az esetleírást Anthony Aymat, a londoni Lewisham kórház vezető szakorvosa.

Az angol beteg végül meggyógyult, de orvosai azt tanácsolták neki, hogy a jövőben a tüsszentés elfojtása helyett tüsszentsen zsebkendőbe.

A houstoni Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának fej- és nyaksebésze, Zi Yang Jiang azt mondta az AP-nek, hogy náluk évente egy vagy két olyan esettel találkoznak, amely tüsszentés elfojtásából származik, vagyis rendkívül ritka jelenségről van szó.

Borítókép:  kurhan / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!